Kristien Hemmerechts is onze nieuwe ambassadrice

 

Kristien Hemmerechts is sinds midden april de nieuwe ambassadrice van Pink Ribbon. Nadat de bekende schrijfster in het najaar van 2015 te horen kreeg dat ze aan borstkanker leed, onderging ze een borstsparende operatie en radiotherapie. Ze besloot om notities bij te houden gedurende deze hele ervaring. Deze pakkende “borstkanker-notities” verschenen in haar autobiografische verhalenbundel Er gebeurde dit, er gebeurde dat. Verder strijdt Kristien als ambassadrice samen met Pink Ribbon mee tegen borstkanker en hoopt ze anderen een hart onder de riem te steken.

Nadat Hemmerechts begin dit jaar zelf voor borstkanker behandeld werd, wilde ze graag het nieuwe gezicht van Pink Ribbon worden. Ze onderging een borstsparende operatie en radiotherapie, maar op geen moment wou ze zichzelf bestempelen als “borstkankerpatiënte”. Ze bleef doorgaan met haar gewone leven, ze bleef lesgeven en schrijven, en ging nog elke dag met de fiets op pad. Al gaf het haar wel een nieuw besef, zoals ze beschrijft in haar nieuwste boek: “Het voelt alsof ik dood ben geweest, en vervolgens verrezen. Met enige verwondering kijk ik om me heen, in het besef dat ik vroeg of laat echt weg zal zijn.”

In het boek bundelt Kristien Hemmerechts haar meest straffe autobiografische verhalen. Het grootste gedeelte van het boek bestaat verder uit de emotionele “BK-notities”, zoals Hemmerechts borstkanker zelf benoemt. Daarin vertelt ze openhartig over haar ziekte en behandeling en de verschillende manieren waarop er met borstkanker kan worden omgegaan. Ze wil zo niet enkel de patiënten zelf moed inspreken, maar ook hun omgeving.

Zoals bij vele van haar romans, is het een verhaal waarin anderen zichzelf kunnen herkennen en waarin er geen enkel aspect van het thema uit de weg wordt gegaan. De verhalenbundel is uitgegeven in september 2016 en neemt een prominente plaats in tijdens de internationale Pink Ribbon borstkankermaand in oktober. Voor elk boek dat er verkocht wordt, gaat €1 integraal naar Pink Ribbon.

Kristien Hemmerechts is dit jaar het gezicht van Pink Ribbon en brengt het thema zo onder de aandacht. Borstkanker is nog altijd de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen in België. Dagelijks krijgen 29 vrouwen het verdict te horen. Vandaag vechten 100.000 vrouwen, samen met hun directe leefomgeving, tegen de ziekte. Daarom wil VZW Pink Ribbon de strijd tegen borstkanker blijven sensibiliseren door preventie en opsporing.

De gelden die ze inzamelen met het Pink Ribbon Fonds, in de schoot van de Koning Boudewijnstichting, gaan naar het verbeteren van de psycho-sociale behandeling en ondersteuning bij de ziekte. De donaties worden verdeeld over verscheidene projecten die de levenskwaliteit van personen met borstkanker en die van hun omgeving trachten te verbeteren. 

Haar boek 'Er gebeurde dit, er gebeurde dat' is in elke Standaard Boekhandel te koop voor €19,95. 

 

Wil je graag meer te weten komen over borstkanker?
Bezoek dan onze pagina 'Over borstkanker'.