Opsporing

Artikels die te maken hebben met het tijdig opsporen van borstkanker.

Opsporing
Diagnose
Behandeling
Getuigenis
Lees hier een inspirerende en leerrijke getuigenis van Fran. Ze ontdekte nog maar kort dat ze borstkanker had, en dat ze haar borst niet kon redden. Waarom besloot ze voor een borstreconstructie en hoe is het in zijn werk gegaan?
Preventie
Opsporing
Diagnose
Behandeling
Na borstkanker
Leestips
Van 19 juni tot 3 juli vindt er een virtueel congres plaats in België. Tijdens dat congres krijgen borstkankerpatiënten en mantelzorgers op een educatieve manier betrouwbare informatie over borstkanker, zonder zich te moeten verplaatsen. Pink Ribbon steunt het project en zal zelf ook informatie ter beschikking stellen.
Opsporing
Getuigenis
Anne wist dat er iets niet pluis was toen ze een aanhoudende jeuk had aan haar borst. Toen ze werd opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek riep een stemmetje haar om te gaan. En wel voor een goede reden…
Opsporing
Getuigenis
Als je borstkanker krijgt, denk je misschien meteen: waarom ik? Maar je krijgt helemaal een slag als ook je dochter getroffen wordt. Moeders en dochters met genetische aanleg slaan de handen in elkaar.
Preventie
Opsporing
Komt borstkanker voor in je familie dan voelt dat dubbel: de kans bestaat dat ook jij vroeg of laat wordt getroffen door de ziekte en dat zorgt voor spanning. Maar even vaak worden die familieleden net elkaars steun en toeverlaat.
Opsporing
"Zal ik een screeningsonderzoek van de borsten laten doen of niet?" Borstkankeronderzoeken screening doet vaak heel wat vragen rijzen. Daarom heeft het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) op een begrijpbare manier de voor- en nadelen van zo’n screening opgesomd.
Opsporing
Preventieve borstkankeropsporing wordt afgeraden bij gezonde vrouwen jonger dan 50 jaar, een tweejaarlijkse mammografie is dan voldoende. Jonge vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker laten zich best wel screenen.
Opsporing
Veel knobbeltjes worden ontdekt door de vrouw zelf. Tijdens het aankleden en douchen alert zijn en je borsten goed kennen, is dan ook belangrijk. Maar ook gebruik maken van aangeboden opsporingstechnieken blijft aan de orde: want hoe sneller je erbij bent, hoe meer kans op genezing!
Opsporing
Dé beste manier om borstkankers op te sporen blijft nog altijd de mammografie. Toch heeft ook deze beproefde methode zijn beperkingen. En nadelen, zoals overdiagnosticering. Goed om te weten en rekening mee te houden!
Opsporing
Jarenlang werd zelfonderzoek als dé opsporingstechniek voor borstkanker aangeraden. Vrouwen werden via verschillende campagnes vanaf hun 25ste aangeraden om hun borsten maandelijks zelf te controleren.