12 tips om de emotionele rollercoaster van borstkanker te overleven
Psychosociale zorg Getuigenis14/12/2022 - De borst van een vrouw staat symbool voor vrouwelijkheid en is verbonden met moederschap, schoonheid, verleiding en seksueel plezier, maar dat maakt van borstkanker meteen ook de ziekte met de grootste psychologische impact. De kanker pleegt niet alleen een aanslag op je lichaam maar evengoed op je geest. Martine geeft 12 tips die haar hielpen om deze emotionele rollercoaster door te komen.
Heftige periodes, brengen heftige gevoelens voort, dat is een open deur intrappen. Ik was zelf op een bepaald moment geen vàt vol emoties, ik was de hele tànk. Iedereen weet dat als de hormoonhuishouding van een vrouw in het honderd loopt, je maar beter ver uit haar buurt kan blijven. Vooral na de behandelingen wist ik dikwijls geen blijf met mezelf. Ik huilde veel en werd boos zonder aanwijsbare reden. Alhoewel kanker best wel een goede reden is. Ongewild raak je in de ban van de ziekte: je hebt angst voor de toekomst, voor herval en elke nieuwe controle is moordend. Meer dan eens kwam ik mezelf in deze periode heel hard tegen.
Na vijf jaar behandelingen en veel gesprekken met andere lotgenoten heb ik geleerd dat je zelf kan kiezen op welke manier je naar het leven kijkt. Jij kunt besluiten om je stem en je krachten te bundelen en zelf aan je herstel te werken. Het is makkelijk om gevoelloos, bitter, cynisch en uitgeblust te worden, om je terug te trekken en het op te geven. Ik heb geleerd dat zelfs de vreselijkste momenten slechts een ademtocht verwijderd zijn van iets nieuws. Daarom verzamelde ik een aantal tips om jullie te helpen om te gaan met deze gevaarlijke cocktail van emoties.
12 tips om de emotionele rollercoaster door te komen
- Staar je niet blind op de bijsluiters van je medicatie, chemo, hormoontherapie. Neem enge verhalen met een korreltje zout. Iedereen is anders, elke borstkanker is anders, iedereen reageert ook anders.
- Gebruik humor en lach met je miserie in plaats van je te verdrinken in zelfmedelijden. Het is tijdverlies en het helpt je niet vooruit. Als je lacht, maak je endorfines aan die je pijn onderdrukken.
- Richt je op wat je nog hebt en wat je nog kan, niet op wat je gaat verliezen of wat niet meer zal gaan. Er is zoveel nog om iedere dag voor op te staan. Jouw gezin, jouw vrienden, jouw familie, er zijn zoveel mensen die jou graag zien.
- Durf hulp vragen. Vraag zelf achter die knuffel of naar een gesprek. Veel mensen weten niet goed hoe te handelen. Toch zullen ze graag iets voor je doen.
- Maak je mooi en laat je zeker niet gaan, zo vis je naar complimentjes. Die geven jou weer zelfvertrouwen. Je bent immers nog altijd die mooie, zelfzekere vrouw van tevoren. Dat pakt die rotkanker jou niet af.
- Blijf niet lusteloos in je bed liggen met negatieve gedachten. Ga wandelen of fietsen. Zelfs als je pijn hebt of je voelt je niet lekker, buitenkomen en je benen strekken helpt. De wereld is zo mooi, kijk rond en geniet. Het is zo cliché maar het is de volle waarheid.
- Probeer een manier te vinden om te relativeren. Er zijn nog ergere zaken in de wereld.
- Leef nu, wat gisteren was, is voorbij, wat morgen komt dat zien we wel. Dan kunnen we nog zien hoe we daar mee omgaan. Ga er echter altijd vanuit dat alles goedkomt, je kan genezen. De wetenschap staat al zoveel verder dan tien jaar geleden.
- Praat over je angsten, dan verdwijnen ze al voor de helft. Het is normaal dat je bang bent dus verdring ze niet. Dat is de beste manier om ermee om te gaan.
- Blijf vooral uit de buurt van negatieve mensen. Laat je hoofd niet hangen. Je kan het even doen maar daarna moet je weer door. Je hebt adrenaline nodig voor je vechtlust en je mag zeker niet de moed verliezen. Klagen is nutteloos en tijdverlies.
- Ga nieuwe dingen doen, zoek een fijne hobby, zo kan je focussen op iets anders en leer je ook nieuwe mensen kennen. Ikzelf schreef alles van mij af in een boek en leerde een nieuwe taal.
- Een laatste goede raad: Je mag roepen en tieren, huilen, bang zijn, met deuren slaan, maar haal daarna eens diep adem. Weet dat er elke dag weer een nieuwe dag komt met nieuwe kansen en nieuwe vooruitzichten.
Veel moed.
Liefs,
Martine
Deel het artikel via:
Content volgens thema
Actueel
Bezige bij Chloé Clauwaert ontwierp het Pink Ribbon-lintje 2024 12 september 2024 Pinky Pioneers nemen deel aan bijzondere vierdaagse 21 augustus 2024 Sinds 1 augustus 2024 enkel nog terugbetaling in erkende borstklinieken 9 augustus 2024 Aan het werk met uitgezaaide borstkanker 25 juli 2024 Alle artikelsGerelateerd
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!