20160829 Blog Diane De Prothese Bh

Blog Diane: de prothese bh

Psychosociale zorg

Als je een knobbeltje voelt, ga dan asap naar je gynaecoloog en niet naar je huisarts. Gynaecologen zijn erop getraind om knobbeltjes te detecteren en doen ook je jaarlijks borstonderzoek.

We hadden allemaal gehoopt op een borstsparende ingreep maar 2 dagen voor de operatie kreeg ik te horen dat heel mijn borst geamputeerd moest worden. Als je moet kiezen tussen genezen of een borst, dan heb ik snel gekozen, maar voor de rest van mijn leven met dat litteken rondlopen was toch een bittere pil om te slikken.

Vooral toen ik hoorde dat ik dezelfde dag nog een prothese bh moest gaan kopen. Er zijn verschillende plaatsen waar je prothese bh’s kunt kopen zoals bandagisten en gespecialiseerde lingeriewinkels. Als je kunt, ga dan naar een lingeriewinkel, kwestie van je wat minder ‘geamputeerde borst’ te voelen en meer ‘ik blijf vrouw en heb een ander soort bh nodig dan wat ik al heb’.

Ik ging naar een gespecialiseerde lingeriewinkel in de buurt, gelukkig was de vrouw super vriendelijk en ervaren. Het passen verliep vlot en zonder al te veel emoties. Emoties kwamen er pas toen ik mijn lievelingsbeha uit moest doen in het kleine badkamertje van mijn ziekenhuiskamer om mijn operatiejapon aan te trekken. Het besef sloeg toen in dat ik er nooit meer hetzelfde zou uitzien en dat mijn oh-zo-dierbare borst eraf moest… De tranen liepen over mijn wangen tot ze mij onder narcose brachten. Toen ik wakker werd, was er een vrij klein, net plakkertje waar mijn borst ooit was. Die lag ondertussen bij 't grof huisvuil… Nu weet ik dat veel van mijn borst ergens in een labo ligt om mijn tumor te kunnen onderzoeken.

De volgende dag kwam de borstverpleegkundige (=de engeltjes van de afdeling) langs om mij een wattenprothese te geven. Dat is een kussentje in de vorm van een driehoek. Het is een licht ding dat je wel volume geeft maar geen druk uitoefent op je litteken.

Die eerste dagen dacht ik niet aan bh’s dragen natuurlijk, maar daarna ben ik op zoek gegaan naar niet te strakke en vooral niet te degelijke sportbh’s, ik denk aan de Action shop of H&M of zelfs de Hema. Die hebben geen scherpe naden en er zijn er die een sluiting vooraan hebben. Je kunt de eerste weken je armen niet goed naar boven doen, dus dat is een probleem om je dan in een sport bh te wurmen die niet open gaat. Sommige sportbh’s hebben zelfs een pochetje waar je je wattenprothese in kunt schuiven. Als je ze dan in een fris kleurtje kiest, zie je er zomers uit en heb je geen last van een decolleté inkijk.

Maar weet je wat, mensen kijken niet en als ik een dagje geen zin hebt om een prothese aan te doen, doe ik een slobbertrui aan met een sjaal erover, niemand die het verschil merkt: Er is een vrouw op de onco-revalidatie die een F-cup heeft en haar prothese nooit draagt, geen zin (groot gelijk!). Zelfs ik heb het pas gemerkt toen ze het zelf zei. Ze draagt meestal donkere kleuren en een sjaal erover.

Adressen voor prothese bh’s:

  • Lingerie Caress, Dokter Roosensplein 43, 2930 Brasschaat
  • Lingerie Ann, Bredabaan 180, 2930 Brasschaat
  • Kapper Sanké, afdeling: Altijd mooi: Kapelsesteenweg 320, 2930 Brasschaat

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief