20160830 Blog Diane De Psycholoog En De Kiddies

Blog Diane: De psycholoog en de kiddies

Behandeling Psychosociale zorg

Na twee dagen bezoekjes in het ziekenhuis ben ik ingestort. Moe van de shock die ik net te verwerken had gehad en de toch vrij zware operatie. Ik had niet verwacht dat ik ook mensen ging moeten opvangen met hùn verdriet over mijn ziekte. Gelukkig is in het kanker-pakket een psycholoog inbegrepen. Die is een dag na de operatie al even een kijkje komen nemen om te zien hoe het met mij ging. Ze was de helft van een één-eiige tweeling, ik heb ook een één-eiige tweeling en wou super graag weten hoe ik ze het best moest opvoeden en dacht dat een tweeling psycholoog perfect was om dat te weten te komen.

Maar daar kwam ze niet voor langs, ze kwam voor mij en mijn gezin. Ze vertelde mij dat woede, onbegrip, huilen en lachen allemaal samen kunnen in één dag. Dat niet elke dag gemakkelijk zou zijn maar ook dat niet elke dag even moeilijk zou zijn. Ze gaf mij ook enkele tips om het aan mijn kiddies duidelijk te maken, mijn zoon was toen 1 en de tweeling waren 2,5.

Achteraf gezien zijn ze op die leeftijd nog te klein om iets te verstaan. Maar ze zien wel verdriet en willen je graag troosten: ik heb veel tutjes gekregen van hen en pleisters op mijn litteken. Ik heb ze toen verteld: ‘De dokter heeft mijn borst eraf gedaan want er zaten beestjes in die mij aan het opeten waren, maar die zijn nu weg. En één borst is ook ok.’ Sluit ze niet uit, ze willen helpen en praat erover. Ze snapten dat ik veel moe was en moest slapen. Er was wel altijd tijd voor nog een extra knuffel en een kusje.

Er zijn wel wat boeken geschreven voor kinderen. Een goed boek vanaf 4 jaar is ‘Grote boom is ziek’, daarin is er een boom die een zieke tak heeft, die eraf moet. Daarna verliest de boom zijn blaadjes en is het kindje soms verdrietig en boos. Op het einde heeft de boom weer veel mooie blaadjes. Ook leuk is Chemocasper en Radiorobbie, filmpjes die uitleggen hoe chemo werkt in je lichaam.

http://cms.onlinebase.nl/userfiles/cmsvokk/flash/chemokasperverhaal.swf

https://www.kankerspoken.nl/kinderen-van-3-tot-5/

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief