Vork Pink Ribbon

Blog Diane: Eten

Diagnose Behandeling

Ik heb lang nagedacht of ik een blogpost rond eten zou doen. Het is super belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en om gezond te blijven eten. Helaas voor mij smaakte alles naar karton, dus had ik er weinig plezier aan. Net na een chemo ging er alleen een klein beetje mama-eten in. Een oude vriend heeft mij tijdens mijn behandeling gebeld: ’Ik heb gehoord dat je ziek bent en wil graag iets doen.

Mijn vriendin werkt als kok in het Natuurhuis in de Otto Venusstraat in Antwerpen en we willen je graag een degelijke uitleg geven over voeding en voedingssupplementen voor tijdens en na je behandeling.’ Mijn hart smolt weer van vertedering, dat mensen van alle hoeken klaar staan om je te helpen.

In de winkel kreeg ik een super goeie uitleg: geen suikers, niet te veel vetten, veel groenten en fruit en waterkers supplementen. Soja in grote hoeveelheden is slecht want er zit oestrogeen in, koemelk is te zwaar voor je maag dus moet je amandel of cocosmelk drinken, ontbijtgranen zit vol suiker, gebruik cocosnootvet om te koken ipv olijfolie en honing, cocossuiker of ahornsiroop ipv suiker en drink groene thee.

Vol goede moed begon ik aan mijn nieuw dieet. Een week later had ik een nieuwe chemobehandeling, de verpleegster vroeg me zoals altijd naar mijn kwaaltjes. Ik vertelde haar dat ik, zoals gewoonlijk, wat moe was en sinds kort last had van constipatie. Constipatie is een normale bijwerking van een bepaalde chemo, de oncologen hebben daar wonderdruppeltjes voor. Ze vroeg of ik toevallig iets had veranderd in mijn eetgewoonte, trots vertelde ik haar over mijn natuurwinkel-uitstap. Ze antwoorde: ’Ni moeilijk da ge last hebt van constipatie! Zo drastisch van eetgewoonte veranderen!’, even later op de kamer kwam een andere verpleegster op mijn kamer: ‘K heb gehoord da ge op dieet zijt! Hahahah’. Heb ’s avonds dan maar worst met puree en worteltjes gegeten en een dessertje. De volgende weken heb ik mij geleidelijk aangepast aan het vervangen van suiker door cocossuiker, gezondere ontbijtgranen van Eat natural (Albert Heijn) te kopen en om veel groene groenten, kikkererwten, quinoa en waterkers salades te eten.

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief