Banners website

Borstkanker. Een ziekte met twee geslachten.

Opsporing Diagnose Behandeling

19/11/2021 – Maak kennis met Jan Mariën: geboren in 1951 en kunstenaar van beroep. In 2018 kreeg hij het verdict te horen van een ziekte die vaak enkel met vrouwen geassocieerd wordt. Maar niets in minder waar, want ook mannen kunnen borstkanker krijgen. Elk jaar zijn er in België ongeveer 100 mannen met de ziekte. Jan zocht steun bij lotgenoten en kwam zo bij vzw borstkankerMAN terecht, waar hij vandaag de dag ook zelf lid van uitmaakt. Hij vertelt ons zijn verhaal.

Een ziekte die enkel vrouwen treft

“In de zomer van 2018, werd ik wakker met een rechterborst die helemaal opgezwollen was. Twee jaar eerder had ik al eens een knobbeltje in die borst gevoeld, maar ik maakte mij toen geen zorgen. Ik had geen pijn, voelde mij goed en had energie voor 10. Borstkanker is niet iets wat dan in je gedachten opkomt. Dat is iets wat vrouwen overkomt, mannen toch niet?

Maar aangezien mijn borst nu opgezwollen was, heb ik toch maar mijn huisarts gecontacteerd. Na onderzoek concludeerde zij dat het om een ontsteking ging die verder onderzocht moest worden, want een ontsteking krijg je niet zomaar. Na heel wat onderzoeken in korte tijd (bloedafname, mammografie en scan) kreeg ik het verdict borstkanker. Gelukkig nog niet uitgezaaid.”

Afleiding zoeken, is een goed medicijn

“Toen ik de diagnose kreeg, was dat wel even slikken, maar ik ben er nuchter mee omgegaan. Panikeren staat niet in mijn woordenboek en ik kreeg ook een duidelijke uitleg van de artsen. Ik wist dus wat er mij te wachten stond. Mijn familie en vrienden daarentegen reageerden vol ongeloof. Niemand van hen had ooit gehoord van borstkanker bij mannen.

In eerste instantie moest ik chemotherapie ondergaan, daarna een borstamputatie en de nodige bestaling. Vooral voor dat laatste was ik bang.Enkele jaren voor mijn diagnose kreeg ook mijn vrouw kanker en zij was na elke chemobehandeling heel erg ziek. Bij mij viel dat gelukkig mee, maar ik heb dan ook niet stilgezeten. Ik heb er bewust voor gezorgd dat ik telkens mijn gedachten kon verzetten. Ik teken en schilder graag en ben dan ook altijd naar de kunstacademie blijven gaan. Daarnaast zorgde werken in de tuin ook voor de nodige ontspanning. In de namiddag was ik vaak moe, maar dan kwam het er gewoon op neer om naar mijn lichaam te luisteren en voldoende te rusten.”

Mannen en borstkanker, een andere combinatie

“Wat me wel opviel, is dat een man met borstkanker geen evidentie is in de medische wereld. Want ik krijg exact dezelfde behandeling als een vrouw met borstkanker, zelfs de medicatie is identiek. Ook ik moet gedurende vijf jaar lang dagelijks Nolvadex* slikken.

Recente studies hebben uitgewezen dat borstkanker bij mannen een andere ziekte is dan bij vrouwen. Maar op het moment van mijn diagnose kreeg ik weinig informatie die specifiek voor mannen met borstkanker bedoeld was. Ik merkte ook dat ik de behoefte had om met andere mannen, die net als ik getroffen waren door de ziekte, te praten. Zo ben ik dan ook bij vzw borstkankerMAN terechtgekomen.”

BorstkankerMAN

“Het doel van de vzw is om mannen bewust te maken dat ook zij borstkanker kunnen krijgen en dat ze dus, net zoals vrouwen, ook alert moeten zijn voor de symptomen en alarmsignalen. Momenteel telt de vzw ongeveer 30 leden. Als je weet dat er jaarlijks ongeveer 100 mannen in België de diagnose borstkanker krijgen, is dat ledenaantal dus best klein. Ik vermoed dat mannen het toch moeilijker hebben dan vrouwen om vrijuit over hun ziekte te praten. Ikzelf praat ook makkelijker met vrouwen over mijn ziekte dan met mannen.

7 oktober werd uitgeroepen tot de dag van borstkanker bij mannen. Toen ik flyers aan het uitdelen was om mannen hierop attent te maken, waren er heel wat onder hen die nogal weigerachtig waren om een flyer aan te nemen. Borstkanker wordt duidelijk nog altijd als een vrouwenziekte beschouwd. De vzw wil daarom het borstkankerbewustzijn bij mannen verhogen. We willen patiënten steunen door hen met raad en daad bij te staan. We behartigen de belangen van de mannelijke borstkankerpatiënten en zijn ook bereid om hen te vertegenwoordigen en indien nodig hun woordvoerder te zijn. De vzw is er dus om mannen te ondersteunen die zelf patiënt zijn. Mannen wiens echtgenotes getroffen zijn door borstkanker kunnen bij andere instanties terecht.”

Weet dat je er nooit alleen voor staat

“Mijn advies : Wees alert voor de syptomen en alarmsignalen! Deze zijn identiek als die bij vrouwen. Een knobbeltje of ongewone zwelling van de borst, een tepel die plotseling verandert, afscheiding van bloed of ander vocht, de huid die verandert (bijvoorbeeld schilferig wordt) of een andere kleur krijgt.

Als je iets opmerkt, ga dan onmiddellijk naar je arts. Spreek er openlijk over en wees zeker niet beschaamd. En als je niemand in jouw omgeving vindt om erover te praten of je durft het niet, neem dan zeker contact op met vzw borstkankerMAN via www.borstkankerman.be of stuur een mailtje naar borstkankerman@gmail.com. Op de website staan er ook een aantal telefoonnummers van lotgenoten die een luisterend oor kunnen bieden of eventueel advies, informatie en/of raad kunnen geven. Weet dat je er nooit alleen voor staat!”

Geschreven door Muriël Julet

* Vrouwen en mannen met een hormoongevoelige borstkanker krijgen tot vijf jaar na hun behandeling hormonale therapie voorgeschreven. Nolvadex gelijkt op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Het bindt zich aan de oestrogeenreceptoren in de tumor zodat de vrouwelijke hormonen zich niet kunnen binden en hun werking niet kunnen uitoefenen. Daarnaast zijn er ook nog aromataseremmers (Arimidex, Aromasin, Femara...). Die blokkeren het eiwit dat verantwoordelijk is voor de omzetting van het mannelijke geslachtshormoon androgeen naar oestrogeen. Daardoor wordt de productie stopgezet. Dit laatste type medicijn is alleen geschikt voor vrouwen na de menopauze.

Bron: https://www.allesoverkanker.be/nevenwerkingen-van-hormonale-therapie-na-borstkanker

Jan website
DE ALARMSIGNALEN VAN BORSTKANKER: KEN JIJ ZE ALLE 9?

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief