Symptomen icoontjes

De alarmsignalen van borstkanker: ken jij ze alle 9?

Preventie Opsporing Diagnose

Naargelang je leeftijd, levensstijl en (familiale) voorgeschiedenis loop je meer of minder kans op borstkanker. Het is raadzaam om je eigen borsten goed te kennen. Kijk en voel regelmatig aan je borsten. Zo merk je snel wanneer er iets veranderd is. Veranderingen aan je borsten kunnen onschuldig zijn, maar kunnen je ook waarschuwen voor borstkanker. Bespreek ze daarom met je arts. Daar wacht je het best niet te lang mee. Want hoe vroeger borstkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op een minder ingrijpende behandeling en op genezing. Deze negen alarmsignalen zou iedereen moeten kennen. Ken jij ze al?

1/ Je voelt een knobbeltje, zwelling of ongewone pijn in je borst

Niet alle knobbeltjes zijn kwaadaardig en van borstkanker voel je aanvankelijk meestal niets. Ongewone en nieuwe knobbeltjes, zwellingen en abnormale pijn zijn voldoende redenen voor een extra check-up.

2/Je ziet een knobbeltje op je borst

Bij een zichtbaar knobbeltje denken veel vrouwen aan borstkanker, maar ook hier kan het om iets anders gaan, bijvoorbeeld een bindweefsel- knobbeltje of een vetlichaampje. Laat je arts het knobbeltje beoordelen op grootte, vorm, hardheid en beweeglijkheid.

3/Je voelt een knobbeltje onder je oksel

Ook je oksels en het gebied boven het sleutel- been hou je best in de gaten. De klieren in je oksel kunnen opzwellen bij een ontsteking. Voel je een ongewoon knobbeltje en ben je ouder dan vijftig, ga dan langs bij je dokter.

4/Je hebt een deukje in je borst

Putjes, deukjes of kuiltjes in de borsten vallen beter op wanneer je je handen opheft. Net als knobbel- tjes en zwellingen kunnen ze onschuldig zijn, maar soms ook kwaadaardig. Laat er een deskundige naar kijken.

5/Je vorm van je borst is veranderd

Dat je beide borsten niet exact dezelfde vorm hebben, is volstrekt normaal. Maar er is wel reden tot doktersbezoek als een borst plots van vorm en/of grootte verandert.

6/Een tepel is plots naar binnen getrokken

Tepels zijn er in alle maten, soorten en standen. Ook hier geldt: laat ernaar kijken als er een onge- wone verandering optreedt, bijvoorbeeld wanneer je sinds kort een platte tepel hebt of wanneer een tepel naar binnen lijkt te trekken.

7/ Je hebt vochtverlies uit de tepel

Vochtverlies uit de tepel zonder recente zwanger- schap of borstvoeding is een symptoom waarbij waakzaamheid geboden is. Misschien heeft het te maken met een ontsteking, mogelijks zit je veran- derende hormoonspiegel er voor iets tussen. Maar neem liever het zekere voor het onzekere.

8/Je huid is oneffen en voelt hard aan (sinaasappelhuid)

Ziet de huid van je borsten er schilferig en rood uit, dan spreken we van sinaasappelhuid. Een woord dat meestal gebruikt wordt om cellulitis op de benen en billen te beschrijven, maar dat een alarmbelletje moet laten afgaan als het op je borsten verschijnt.

9/De huid van je borst is van kleur veranderd

Rode, blauwe of groene plekken: als je borsten een vreemde kleur vertonen, kan dat simpelweg op een slechtzittende beha wijzen. Komt het ook voor bij een goede beha, laat er dan een dokter naar kijken.

Alarmsignalen NL

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief