20190104 De Beste Wensen Van Onze Redactie Final

De beste wensen voor 2019 van onze redactie

Psychosociale zorg

Lees hier de nieuwjaarswensen van onze Pink Ribbon-redactrices aan alle lotgenoten in de strijd tegen borstkanker.

1. De beste wensen van Christel W.

Nieuw jaar, nieuwe uitdagingen…

Naarmate 2019 nadert, heb ik een gevoel van onbevredigdheid van 2018. Op hetzelfde moment vorig jaar stond ik zorgeloos in het leven. In de euforie van de feestdagen verwachtte ik me een paar weken later niet aan de diagnose die ik zou krijgen. Het is waar, er was dat kleine bolletje dat ik net in mijn rechterborst had gevoeld. Maar dat zou wel niet erg zijn. Hooguit een kleine cyste, zoals zo veel vrouwen van mijn leeftijd er van tijd tot tijd hebben.

Mijn man kon hierover blijven zagen: "Ga naar de dokter!”

"Jaahaa, ik zal wel gaan! Na Kerstmis en de opeenvolging van de vele maaltijden tussen de twee feestdagen..."

De rest van het verhaal kennen jullie… Het was geen gewone cyste. En ik was niet te jong om iets ernstigs in mij te dragen, dat mij op een paar maanden tijd had kunnen doden, als ik nog langer had gewacht met het doktersbezoek.

2019 is een nieuw geschenk van het leven voor mij en voor velen van ons. Daar ben ik zo dankbaar voor. In de loop van dit jaar heb ik zoveel prachtige en moedige "strijdsters" ontmoet!

Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar ik ben me nu bewust van de schoonheid van elke nieuwe dag. Dus ik verzamel de momenten van geluk die nu plaatsvinden.

Het jaar 2018 eindigt om plaats te maken voor een nieuwe blanco pagina.

Deze pagina is bestemd voor mooie ontmoetingen en voor nieuwe levenservaringen.

Want ja, het leven wordt ons vandaag nog steeds aangeboden. Mooi, onverwachts en wonderbaarlijk. Laten we van elk stukje genieten en ervan profiteren op dit eigenste moment!

Ik wens jullie allemaal een fantastisch 2019, mijn boezemvriendinnen...

Christel W.

2. De beste wensen van Alexandra

"Het is zover, 2018 loopt op z’n einde...

Tijd dus om de balans op te maken (en niet enkel op medisch vlak!)

Ja, kanker krijgen is een verschrikkelijke beproeving die gepaard gaat met ups en down, maar toch,… Ik kan zeggen dat, sindsdien, mijn leven rijker is dankzij de prachtige ontmoetingen, de waardevolle momenten die ik heb doorgebracht met mijn naasten en vrienden…

Zorg ervoor dat je omringd bent, dat je delegeert, neen zegt, kortom, dat je voorrang geeft aan je eigen welzijn!

En ik geef je een magische sleutel die mij in het dagelijkse leven heel erg geholpen heeft: wees dankbaar en geniet van het hier en nu…

Dat 2019 je vreugde, gemoedsrust en mooie projecten brengt…

Ik wens jullie, beste lezeressen, een mooi nieuw jaar!"

Alexandra

3. De beste wensen van Christelle P.

En wat als je de knop zou omdraaien?

Ik weet ondertussen al 2 jaar en 3 maanden dat ik kanker heb…

2019 komt eraan en ik ben heel trots dat ik deze brief kan delen, dankbaar om in leven te zijn.

Mijn pad heeft me naar een complete remissie geleid en ook al boezemt mijn halfjaarlijkse controle me altijd opnieuw angst in, heb ik het geluk me opnieuw gelukkig te kunnen voelen.

Ik weet nu wat me energie geeft en ik voed me er elke dag, elke morgen mee!

Ik voel dat het me lukt van zulke momenten te genieten met mijn kinderen, mijn man, mijn familie, mijn vrienden tot op het punt dat ik er kippenvel van krijg.Op professioneel vlak heb ik na een strijd van een jaar opnieuw werk gevonden door me volledig te heroriënteren. Ik ben blij dat ik begin januari aan de slag kan in mijn nieuwe hoedanigheid van instructrice, nadat ik tijdens veel sollicitatiegesprekken geconfronteerd ben geweest met discriminerende werkgevers. Ik heb me nooit laten kennen door de manier waarop ze me behandelden. Je moet er in blijven geloven. Uiteindelijk komt alles goed.

Mijn nieuwe leven bouwt zich op rond mijn waarden, zorgzame personen en activiteiten die me energie geven. Ik heb nog uitdagingen die ik wil aangaan en ik zeg mezelf elke ochtend dat ik nog lang genoeg wil leven om ze af te vinken. Of het nu regent of het nu sneeuwt, in mij schijnt de zon, ik voel het, het is de weg naar het geluk. Moet je kanker gehad hebben om deze levensdrang te voelen?

Bij mij heeft mijn strijd een onvoorstelbare innerlijke kracht ontketend en ik voel me klaar om in al mijn levensprojecten te slagen.

Enkele dagen geleden heb ik op elixirsdevies.fr mijn blog gelanceerd. Het is een atypische blog want we schrijven eraan met vier handen. Met de blik van een ex-patiënte en met die van een ex-hulpverleenster die de formule kent om zich heruit te vinden en haar potentieel op vlak van gezondheid en welzijn te benutten.

Alle projecten die tijdens mijn ziekte een houvast waren, beginnen vorm te krijgen… Dat maakt me heel blij: voor mij is het het mooiste kerstcadeau.

Ik wens jullie mooie feesten toe, vol hoop, dankbaarheid en energie.

En wat zijn jullie projecten voor 2019?

Christelle P.

4. De beste wensen van Inne

Op het moment dat ik deze persoonlijke nieuwjaarsbrief schrijf, is het exact 3 jaar geleden dat ik in het ziekenhuis lag. 3 jaar geleden dat de diagnose viel en een stukje van mezelf voorgoed verdween. En laat dat nu net de reden zijn waarom ik een grondige hekel heb aan kerstmis en nieuwjaar. De magie is volledig weg en wat overblijft zijn jaarlijkse controles in de maand december.

Er zit wel enige variëteit in, het ene jaar is het een echo, een mammografie en bloedprikken, het andere jaar een echo, een NMR en bloedprikken. Het blijft een periode vol nervositeit en het lijkt alsof ik jaarlijks een zege moet krijgen om het nieuwe jaar te kunnen ingaan. Eens de onderzoeken achter de rug zijn en alles ok is, kan ik weer gewoon doorgaan met mijn leven en ben ik weer vrij voor één jaar onder voorwaarden.

Je kan je voorstellen dat ik veel dingen niet meer als evident beschouw, zoals een goede gezondheid. Dat is dan ook steevast mijn nummer één wens voor de mensen die ik graag zie. Cliché, maar zo hard de basis voor alles, zonder een goede gezondheid stopt alles en verdwijnen alle andere wensen in het niets.

Om me over mijn kerstergernis heen te zetten hebben mijn kinderen en ikzelf ons geëngageerd om dit jaar tijdens de kerstviering te gaan zingen. Ik raakte er toevallig aan de praat met iemand die ook borstkanker had het afgelopen jaar. Bizar hoe je telkens die verbondenheid met lotgenoten voelt en onbewust bij elkaar belandt. Gisterenavond kreeg ik een onverwacht berichtje van een kennis die liet weten dat ook zij in de mallemolen terecht gekomen is. Het raakt me nog steeds: jonge vrouwen die samen met hun familie en vrienden door een helse periode gaan of zijn gegaan.

Dankzij Pink Ribbon kreeg ik in 2018 de kans om heel wat leuke “boezemvriendinnen” te leren kennen. De persconferentie met de voorstelling van het Pink Ribbonlintje was een unieke ervaring, waar we gezellig konden bijpraten en zo een herkenbaarheid voelden. We hebben samen gelachen en tranen gelaten na het super beklijvende filmpje van de Mortierbrigade. Eén ding deelden we duidelijk met elkaar, ondanks de moeilijke momenten die er in elk van onze levens geweest zijn de afgelopen jaren: we hebben er stuk voor stuk het beste van proberen te maken.

Ik kijk alvast uit naar 2019, een jaar waarin ik graag wat meer zou gaan sporten, gezonder zou wil eten, uitkijk naar kindjes die in onze vriendenkring geboren zullen worden, 40 jaar zal worden, een tiener in huis zal krijgen (mijn dochter zal tien worden), leuke weekendjes met goede vrienden heb gepland, graag New York zou bezoeken… Kortom 2019 wordt een jaar van genieten en aandacht voor hen die ik belangrijk vind en die er steeds voor me geweest zijn.

Ik wens iedereen voor 2019 een goede gezondheid! And remember the happiest people do not have the best of everything they make the best of everything they have! Happy 2019!

Inne

5. De beste wensen van redactrice Nathalie A.

Beste boezemvriend(inn)en,

Bij het begin van elk jaar vormen er zich in ons hoofd goede voornemens voor het nieuwe jaar. Schrijf ze ook neer en wel in volgorde van belangrijkheid. Bij het einde van elk jaar maken we de balans op van het afgelopen jaar en merken we dat er nog zoveel zaken zijn die we niet gedaan hebben door gebrek aan tijd, wilskracht, geld…Maar dat is niet erg… Hou vol en wie weet zal je lijstje op een dag wel afgewerkt geraken. Wat mij betreft, ik heb voortdurend nieuwe ideeën, dromen en wensen, dus mijn lijstje zal nooit afgewerkt geraken.

Mijn eerste wens voor 2019 is dat jullie jullie agenda’s erbij nemen en een mammografie en een echografie inplannen! Er is geen enkel excuus om het niet te doen. Het kan je leven redden! Hoe eerder een tumor in de borst wordt vastgesteld, hoe sneller je ervan kan genezen. Het is geen kwestie van geld, want je laten behandelen voor borstkanker is veel duurder dan je laten screenen. Het is ook geen kwestie van tijd, want borstkanker laten verzorgen duurt veel langer dan een screening. Geloof me! Komaan, gewoon bellen en een afspraak maken! En als je het er te moeilijk mee hebt, vraag dan aan een persoon uit je omgeving om in jouw plaats te bellen en, indien nodig, om met je mee te gaan op de dag zelf. Gewoon nu doen!

Mijn tweede wens is dat jullie maximaal in het hier en nu leven en genieten van wat jullie vandaag kunnen doen.Neem tijd voor jezelf. We hebben het geluk in leven te zijn en we doen ons best gezond te zijn. We denken soms dat we de dingen altijd morgen nog kunnen doen, maar wie weet wat we morgen nog zullen kunnen? Waarom wachten tot je op pensioen bent om plezier te maken? Doe het nu. Wees nieuwsgierig, laat de dagelijkse routine los, maak een lijstje met wensen en stel jezelf een realistisch en concreet doel dat je vreugde en voldoening geeft. Het moet niet moeilijk zijn. Wees creatief!

Mijn derde wens is dat jullie actief blijven. Om in goede gezondheid te blijven, is in beweging blijven essentieel. Waarom niet van het nieuwe jaar gebruik maken om een nieuwe sport te ontdekken? Kies een sport die bij je past en die je uitdaagt om je grenzen te verleggen. Voor mij zijn dat zwemmen, aquagym en pilates. Ja, ik weet het, dat zijn geen cardiosporten, maar ik heb er ontzettend deugd van. Een andere sport, toegankelijk, gemakkelijk en gratis, is wandelen. Bovendien geeft het je veel zuurstof… In België zijn er fantastische streken om te ontdekken.

Mijn vierde wens is dat jullie positief blijven wat er ook gebeurt. Ik ben zelf zo ingesteld en voor mij gaat het dus vanzelf. Maar het is echt niet zo moeilijk om het glas eerder halfvol dan halfleeg te zien. Voor elk probleem is er wel een oplossing waar je in moet geloven en waarvoor je moet vechten. Door de beproevingen van het leven aan te gaan, kom je er nog sterker uit. Die positieve ingesteldheid heeft me tijdens mijn genezingsproces enorm geholpen. Achteruit kijken voor inspiratie en om te leren uit onze fouten is oké maar het verleden veranderen kunnen we niet. Leven met spijt dient nergens toe. Je moet vooruit gaan. Alleen jij kan de gang van zaken veranderen.

Mijn vijfde wens is jullie wens: aan jullie om hem neer te schrijven en hem te realiseren.

Dus maak die afspraak en schrijf dat lijstje neer! Ik wens jullie en al jullie naasten het beste in 2019.

Nathalie A.

6. De beste wensen van redactrice Laura

Laten we samen het verhaal van dit nieuwe jaar schrijven !

Beste boezemvrienden en -vriendinnen,

Al van kinds af aan, stel ik me het nieuwe jaar voor als een kleine baby : schattig, vol hoop en potentieel dat we nog moeten ontdekken, inschikkelijk en vol toekomstplannen. Die talrijke vragen met zich meebrengt, maar ook veel mirakels en goeie dingen in de toekomst. En het oude jaar als een oude persoon, wijs en verstandig, die op pensioen gaat. Dankzij wie we veel geleerd hebben en door wie we vooruit konden gaan en groeien. Degene die ons lessen heeft geleerd en ons de nodige maturiteit heeft gebracht om te kunnen evolueren.

De overgang en communicatie tussen beide zijn essentieel, dit noemen we de intergenerationele brug. Voor een perfect evenwicht, hebben we beide nodig. Laten we dus de balans opmaken van “het oude jaar” en onze dromen plannen in het nieuwe jaar dat net ontluikt. Wat hebben we geleerd? Wat willen we realiseren?

Persoonlijk heb ik geleerd dat geduld een van de belangrijkste troeven is en dat het verstandig is om dit zo veel mogelijk te gebruiken. Dat alles op het goede moment komt voor wie kan wachten en dat de dingen tijd nodig hebben en dat dit normaal is. Het is niet omdat je de diagnose van borstkanker hebt gekregen dat alles voorbij is. Integendeel, het kan ook een brug zijn naar vernieuwing.

Ik heb ook geleerd dat de beste strategie vaak is om de dingen te aanvaarden in plaats van alles te willen beheersen. Aanvaarden dat de dingen zijn zoals ze zijn en dat het niet in onze macht ligt om ze te veranderen. We kunnen daarentegen wel proberen om ons niet te laten ontmoedigen door deze gebeurtenissen en de dingen op een filosofische manier te zien. Een ziekte kiezen we nooit, net zoals we niet kiezen om kanker te hebben. Maar we kunnen wel de manier kiezen om ertegen te vechten en ermee om te gaan.

Ik ben in feite dankbaar voor dit oude jaar, voor de hele weg die we samen hebben afgelegd, alle ervaringen, alle ontmoetingen ... Ik bedank deze vriendin met de witte haren die ons begeleid heeft naar nieuwe mogelijke horizonten. Ik verlang ernaar om dit nieuwe jaar te ontdekken, deze kleine sprankel hoop die het beste belooft van alle jaren!

Laten we samen dit nieuwe hoofdstuk van dit boek schrijven dat ongetwijfeld fantastisch zal zijn! Ik hoop dat het nieuwe jaar voor jullie allemaal het meest rooskleurige, schitterende, het meest vrolijke en zachte van alle jaren zal zijn!

Laura

7. De beste wensen van redactrice Muriel

Mijn wensen voor 2019

Laat ons meteen eerlijk toegeven: tijdens de feestdagen worden alle clichés uit de kast gehaald. We willen allen sneeuw, melige kerstmuziek en vooral kalkoen en een kerststronk op het menu. En wat betreft onze wensen voor het nieuwe jaar: we wensen iedereen alle geluk en vooral een goede gezondheid. En laat net dat laatste zo belangrijk zijn.

Ik wil geen negatieve boodschap meegeven, maar ik denk nu vooral aan alle vrouwen die onlangs door borstkanker werden getroffen en de feestdagen moeten doorbrengen met een zekere angst…

Wel dan wens ik die vrouwen alvast veel sterkte toe, ik wens hen lieve verpleegkundigen, een begripvolle aimabele oncoloog toe en vooral heel veel mensen om hen heen die steun kunnen bieden. Ik wens die vrouwen de kracht toe om van gewone momenten ook belangrijke momenten te maken. Ik wens die vrouwen het besef toe dat huilen mag en dat je echt niet elke dag hoeft sterk te zijn. Een echtgenote, een moeder, een dochter, een zus…. om het even welke rol je vervult, als jij diegene bent die ziek is, mag je gerust aan je omgeving laten blijken dat je soms bang bent en het ook niet altijd goed weet.

Ik wens alle familieleden, vrienden, collega’s van kankerpatiënten ook veel sterkte toe, want jullie beseffen maar half wat je kan betekenen voor de zieke persoon in jouw omgeving. Wees niet bang om de verkeerde woorden te zeggen of foute dingen te doen. Niets doen en zwijgen, dat is pas verkeerd !

Dus wens ik ieder veel tijd om te praten met elkaar en mooie momenten om samen te beleven. Met een lach en een traan.

En als laatst wens ik alle gezonde mensen een verderzetting van dit gegeven en het besef dat een goede gezondheid iets is om te koesteren en dankbaar voor te zijn. Het is het begin van alles….

Uit de grond van hart wens ik ieder een fijn 2019 toe.

Lieve groet,

Muriel

8. De beste wensen van redactrice Nathalie P.

"Een jaar dat begint…

Zoals elk aanbreken van de dag is het een nieuw avontuur, een nieuwe reis.

Zo stippelen we onze weg uit, een mooie hobbelige weg.

Ik wens jullie wegen toe vol van gelach en vreugde.

Ik wens dat jullie er gaandeweg liefde van kunnen plukken en zaaien.

Ik wens dat jullie de uitgestippelde paden durven verlaten, afwijken, om te lopen door de velden en het bos. Het is vaak buiten de gewone paden dat men wonderen aantreft. En als het avontuur onderweg soms te moeilijk wordt, wens ik dat jullie banken, armen en harten zullen treffen om te kunnen rusten.

Ook, heb ik een grote wens voor jullie, de sleutel en het geheim van een mooie reis… Hou van jezelf! Elke dag opnieuw: hou van jezelf, hou van elkaar en hou van het leven. Houden van is zichzelf aanvaarden, zichzelf ontvangen, anderen ook aanvaarden met hun kwaliteiten, hun minpunten en op die manier houden van het leven, wat er ook gebeurt.”

Nathalie P.

9. De beste wensen van redactrice Martine

Uit het diepste van mijn ziel schreef ik deze brief voor jullie,

Lieve helden en heldinnen,

2019 staat aan de aftrap om te beginnen

Een heel nieuw jaar staat voor ons klaar

misschien valt het mee of wordt het zwaar

Vlieg er in met een grote zak vol moed

Wees dapper en sterk,wat je ook doet

Laat je overdonderen

blijf je als een kind verwonderen

Zie iets moois in elke dag

en doe af en toe iets wat niet mag

Leg af en toe die zware rugzak naast je neer

wat morgen komt, zie je dan wel weer

dans met je angsten, schreeuw gerust moord en brand

stamp al je twijfels en zorgen naar de kant

In stap, in draf of in galop

je komt er heus weer bovenop

Ik wens je ook veel steun, een schouder om op uit te huilen

en twee sterke armen om in te schuilen

Ik wens jou en zij die jou omringen

geluk in grote en in kleine dingen

Ben je soms onzeker over wat er komen gaat,

dan zou ik je zo graag wensen dat het goed komt vroeg of laat

Helaas, ik ben geen tovenaar

ach kon dat maar

want als ik het voor het zeggen had

strooide ik enkel vreugde op je pad

Ik wens je dan ook veel humor en positieve gedachten

en heel wat minder slapeloze nachten

Ik wens je veel knuffels van lieve mensen om je heen

en humor want een lach dat houdt je op de been

En als je lacht, lach niet maar schater

en als je drinkt, drink wijn in plaats van water

Geniet, dans, schitter en straal

doe het dit jaar allemaal

Het is niet leuk wat je is overkomen

maar blijf stilletjes verder dromen

En voel je je soms eenzaam en alleen

dan sla ik graag langs deze weg mijn arm om je heen

Het lot was ons niet goedgezind

maar dat is net wat ons nu bindt

Ik wil je hierbij ook iets geven

ook in dit nieuwe jaar, een plekje in mijn leven ….

Met heel mijn hart,

Martine

10. De beste wensen van redactrice Mieke

Het cliché van een “ferme gezondheid” is nog nooit zo’n concrete nieuwjaarswens geweest en blijft natuurlijk op de allereerste plaats staan.

Voor iedereen.

Maar deze brief richt ik toch in het bijzonder aan mijn lotgenotes. Nieuwjaar 2017 zat ik halfweg mijn chemotherapie. Operatie en bestralingen moesten nog volgen. Mijn totale behandeling zou 8 maanden duren. Van 1 september 2016 tot 5 mei 2017. Acht maanden. Dit betekent dat al wie nu aan het begin van de behandeling staat of wie er midden in zit, tegen volgend jaar, Nieuwjaar 2020, al een heel eind verder staat. Terug mét haar en zonder pijnlijke huid door de bestraling. Ofwel met een tumorvrije ofwel wachtend op een nieuwe borst.

Het eerste wat ik daarom wil wensen aan mijn “lotgenotes in strijd”, zijn een vlotte chemo, bestraling, operatie en revalidatie. En een sterk en empatisch MOC (multidiscplinair oncologisch consult, zeg maar je gans behandelend medisch team). Mijn lotgenotes die ondertussen uit behandeling zijn, wens ik goede resultaten bij elke check-up. Check-ups met vriendelijke, zachtaardige verpleegkundigen die je geruststellen terwijl ze je begeleiden bij die moeilijke poses voor de mammografie.

Ik wens mijn boezemvriendinnen, veel steun en liefde van familie, vrienden, collega’s en werkgevers.

Aan alle vrouwen, groot en klein, slank en volslank, wens ik trots op hun borsten.
Koester ze. Groot of klein, ziek of gezond, nieuw of (tijdelijk) verdwenen.

Ik wens iedereen verbinding. Met jezelf, met je familie en vrienden en vooral met lotgenoten.
Praten en delen zijn zo belangrijk tijdens de ganse duur van de behandeling.
En misschien nog meer na de behandeling. Daarom zijn organisaties als Pink Ribbon zo belangrijk.

Ik wens jullie moed. Niet alleen om door de behandeling te gaan, want sterk zijn wij, vrouwen, sowieso. Met regelmatig een traan en binnensmonds gevloek geraak je ook daar weer door, echt waar.
Maar moed om voor jezelf te blijven zorgen. Om zorg en hulp te blijven vragen.

Moed om je verworven inzicht dat het leven zo broos is om te zetten in een authentiek leven waarin de liefde voor jezelf elke dag wat groter wordt, waardoor je een inspiratiebron voor anderen wordt.

En last but not least wens ik iedereen opnieuw veel “goesting” in alles wat je onderneemt.

Maak van 2019 jouw warmste jaar.

Vanuit de grond van mijn hart,

Mieke

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief