Alarmsignalen ENG

Inne herkende één van de negen alarmsignalen van borstkanker

Opsporing Diagnose Behandeling

In de zomer van 2015 mertkte Inne het voor het eerst op: haar linkerborst lekte. “Het was raar, want ik was net 4 jaar ervoor bevallen van een fantastische zoon. Ik had hem en mijn dochter borstvoeding gegeven en ik was nog niet direct ongerust. Het klinkt misschien gek, maar dat het echt fout was, daar stond ik op dat moment niet bij stil.”

Minimaal Liefde Foto Instagram Post

Die zomer raakte Inne in gesprek met een vriendin die net de diagnose borstkanker gekregen had. “Ik vertelde het haar in vertrouwen en ze was van mening dat het toch eigenaardig was.”

Half oktober voelde Inne bij het douchen aan mijn beide borsten. De ene leek veel harder en stugger dan de andere, die mooi soepel voelde. Haar hart gonste in haar keel. “Ook toen besefte ik het nog niet. Precies of mijn hoofd niet wilde voelen wat mijn lichaam al lang wist. Ik ging op dat moment net van job veranderen en ik had een week verlof. Dat was dé ideale gelegenheid om naar de gynaecoloog te gaan. Zij drukte meteen stevig op mijn borst: het vocht sijpelde eruit.”

Ze vond het noodzakelijk om een echo te laten nemen, maar ze stelde me wel gerust. Volgens haar moest ik me geen zorgen maken. Op één of andere manier besefte ik toen wel dat het niet oké was, want toen ik de volgende vrijdag naar het ziekenhuis moest, nam ik mijn man mee. Eerst gebeurde er een echo en later een mammo. De radioloog was met verstomming geslagen. Het enige wat hij zei, was dat dit niet goed kon zijn.”

“De uiteindelijke diagnose was DCIS, een voorloper van borstkanker in een zone van bijna 9 cm. Twee weken na deze diagnose verloor ik mijn linkerborst en ik kreeg er 5 jaar hormoonmedicatie extra bovenop. Ik was er gelukkig wel op tijd bij, de kanker zat niet in mijn weefsel. Het belangrijkste wat ik dus aan iedereen wil vertellen is: controleer je borsten op geregelde tijden, voel er aan, check je bh - want daar had ik de uitvloei in gezien, luister naar je lichaam en handel zo snel mogelijk.”

En jij? Ken jij je borsten? Ontdek de 9 alarmsignalen of doe de online Mammoquiz: www.mammoquiz.be

Ontdek de 9 alarmsignalen van borstkanker hier

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief