kort haar

Kopzorgen over haarverlies ernstig nemen

Na borstkanker Psychosociale zorg Geknipt voor haar

08/11/2022 - Haarverlies is één van de belangrijkste bekommernissen van borstkankerpatiënten. Febelhair, de beroepsfederatie van alle Belgische kappers, neemt dit zeer ernstig en is partner van de vzw Pink Ribbon.

“Kappers nemen haarverlies zeer ernstig en kennen de oplossingen hiervoor.” - Charles-Antoine Huybrechts, voorzitter Febelhair

Een mooi kapsel is voor veel vrouwen en steeds meer mannen heel belangrijk. Haren zorgen voor kopzorgen wanneer ze niet goed zitten. Dat klinkt een beetje oppervlakkig, maar haar maakt wel degelijk maakt deel uit van je identiteit. Een kort kopje straalt kracht uit, terwijl lange wapperende haren vaker als aantrekkelijk worden beschouwd. Wist je dat een ‘bad hair day’ synoniem is voor een baaldag? Zo’n dag dat alles misloopt, zoals een slecht zittend kapsel.

Nachtmerrie

Haarverlies als gevolg van chemotherapie heeft dan ook een grote impact op het mentaal welzijn. Voor vrouwen met borstkanker is het een nachtmerrie die met veel angst en verdriet gepaard gaat. Verdriet dat velen in de eerste plaats bespreken met hun kapper. “Zowat alle vrouwen gaan naar de kapper,” stelt Charles-Antoine Huybrechts, voorzitter van Febelhair, de beroepsfederatie van Belgische kappers. “Overigens zijn er meer kapsters dan kappers, wat voor vrouwen met haarverlies ten gevolge van een borstkankerbehandeling, de drempel om hun hart te luchten, nog meer verlaagt.” Febelhair sensibiliseert haar leden over de borstkankerproblematiek. “Door onze samenwerking met Pink Ribbon willen wij de strijd tegen borstkanker steunen,” zegt hij. Daartoe zet Febelhair in oktober een aantal acties op touw met Pink Ribbon. Belgische kappers zijn vrij om hieraan deel te nemen. “Ook dit jaar zullen deelnemende kappers Pink Ribbon-lintjes verkopen en ontvangen klanten bij aankoop van producten een Pink Ribbon-draagtasje.” Een groot deel van de opbrengst van deze verkoop wordt aan Pink Ribbon gedoneerd.

Oplossingen

Voor vrouwen met borstkanker wekt de aanwezigheid van Pink Ribbon-lintjes in de kapperszaak extra vertrouwen op om over hun ziekte en de vrees voor haarverlies te praten. Daar doen ze goed aan. “Kappers nemen haarverlies zeer ernstig en kennen de oplossingen hiervoor,” vervolgt Charles-Antoine Huybrechts. “Ze informeren hun klanten over de verschillende mogelijkheden, zoals pruiken, sjaaltjes en mutsjes.” Voor het aanmeten van een pruik wordt meestal doorverwijzen naar een gespecialiseerde haarwerker. Aan een goede pruik hangt een behoorlijk prijskaartje, maar de meeste vrouwen verkiezen toch die oplossing. “Een mooi kapsel geeft vrouwen zelfvertrouwen en sterkt hen om de moeilijke tijd met borstkanker door te komen”, klinkt het.

Wat doet Febelhair?

De beroepsfederatie van alle Belgische kappers zorgt voor de nodige omkadering van alle facetten van het kappersberoep. Zo verdedigt Febelhair niet alleen de belangen van kappers, maar houdt ze haar leden ook op de hoogte van sectornieuws en overheidsbeslissingen, organiseert ze opleidingen en ondersteunt ze het kappersonderwijs. Jonge kappers worden door de beroepsfederatie op weg geholpen. Tijdens de coronacrisis sprong Febelhair in de bres voor de nodige steunmaatregelen voor kappers.

Lees ook: je nieuwe haren na chemo Lees ook: haarverlies bij kanker

Deel het artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief