7  Beweegtussendoortjes

Meer bewegen op de werkvloer dankzij De Roze Mars

Preventie

28 april is naar jaarlijkse gewoonte de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Op die dag staan zowel werkgever als werknemer even stil bij de dagelijkse werkomstandigheden. Naast veiligheid, neemt ook het belang van een gezonde levensstijl toe. Maar al te veel werknemers leiden een zittend (beroeps)leven. Een aantal bedrijven zoals P&V Verzekeringen, Belgocatering en Trenker Laboratories willen daar verandering in brengen en ondersteunen initiatieven, zoals De Roze Mars van Pink Ribbon, om werknemers aan te zetten om actiever te zijn tijdens én buiten de werkuren.

Ondertussen sloten al tientallen bedrijven zich aan bij De Roze Mars. Onder hen grote bedrijven als Mondelez en Belgocatering en kmo’s als Mistral Home, IMA Benelux, enkele opvallende namen zijn vast en zeker Vlerick Business School, Femma vzw en zelfs Café Trappisten uit Westmalle.

Ook Trenker Laboratories engageert zich voor de gezondheid van zijn medewerkers door te participeren aan De Roze Mars: “We waren op zoek naar een gemeenschappelijk doel om onze medewerkers aan het bewegen te krijgen, en met De Roze Mars steunen we ook meteen de strijd tegen borstkanker.” “Het ultieme doel is om samen met alle deelnemers, ook die van andere organisaties en particulieren, in mei, minstens 5 maal de wereld rond te stappen. We gaan die uitdaging ten volle aan,” vult Victoria Miller, Communication Specialist, bij Trenker, aan.

Beweegtips voor tijdens de werkuren

Bewegen op het werk is geen eenvoudige uitdaging. Maar mits een aantal eenvoudige tips, wordt het makkelijker om werk en bewegen te combineren. Sta bijvoorbeeld eens recht en wandel rond tijdens het telefoneren. Die kleine actie bevordert reeds de bloedsomloop.

In plaats van een mailtje naar een collega te sturen met een dringende vraag, is het ook beter om even naar hem of haar toe gaan (met de trap uiteraard). We versturen per dag wel een 40-tal mails naar collega’s. 50% minder bellen en mailen betekent 20 keer vaker opstaan, 20 miniwandelingen én 20 extra sociale momenten.

Ook lange vergaderingen zijn nefast voor onze gezondheid: we zitten dan te lang en bewegen te weinig. Onze spieren passen zich na 20 minuten al aan aan de zithouding en daar is ons lichaam niet voor gebouwd. Organiseer daarom eens een wandelvergadering. Ga met z’n allen naar buiten en bespreek de orde van de dag al wandelend. Ideaal voor een brainstorm. Daarvoor moet je creatief zijn en dat kan natuurlijk het best wanneer je beweegt. Als je toch een tafel nodig hebt om te vergaderen, gebruik dan statafels.

"De hele maand mei organiseren we wekelijks een wandeling van een halfuurtje onder leiding van een gids. Vertrekken doen we zowel van onze zetel in Antwerpen als Brussel. Het is de geknipte gelegenheid om in kleine groepjes met andere collega's te stappen en op verkenning te gaan in de buurt (groene ruimtes, historische plaatsen enz.). De gidsen zijn medewerkers die zich vrijwillig hebben aangemeld en die erg gemotiveerd zijn door de actie", aldus Cathy Vigneron, HR-consultant bij P&V Verzekeringen.

Het inbouwen van deze kleine aanpassingen in de werkweek, zorgt al snel voor een half uurtje extra beweging per dag. Elke stap telt.

Digitaal platform

Geïnteresseerde bedrijven of verenigingen kunnen zich aanmelden via www.derozemars.be.
Inschrijven kan vanaf €50 voor 10 werknemers. Per extra wandelende medewerker doneer je €5. Na registratie krijgen deelnemers toegang tot het digitaal platform. Daar worden extra beweegtips en motiverende (groeps-)challenges aangeboden.

Steun de strijd tegen borstkanker

Pink Ribbon vzw, de nationale organisatie die strijdt tegen borstkanker, lanceerde eerder deze maand in samenwerking met P&V Verzekeringen ‘De Roze Mars’: een campagne die Belgen wil aanzetten om elke dag minstens 30 minuten extra te stappen. De vzw doopte de maand mei om tot ‘stap-maand’ en nodigde iedereen, die weer fit wilt worden, uit om mee te stappen. 1 op 3 kankers kan immers vermeden worden door een gezonde levensstijl. Bewegen is daar een belangrijk onderdeel van en wandelen is een eenvoudige manier om dat vaker te doen.

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief