Familie met hond

Mensen met een hond hebben een streepje voor

Preventie Psychosociale zorg Kenniscentrum Borstkanker

24/05/2022 - Geen zin om uit je zetel te komen voor die fikse wandeling? Het overkomt ons allemaal wel eens, maar hondeneigenaars net iets minder. Mensen met een hond zetten tot 3.000 stappen per dag meer, en daardoor zijn ze gemiddeld gezonder.

Het effect van een hond op de gezondheid van zijn baasje is meermaals wetenschappelijk onderzocht. In de meest recente studie (2021) volgden Japanse onderzoekers gedurende 3,5 jaar 11.233 ouderen (1). Bij aanvang van de studie vulden de deelnemers een uitgebreide vragenlijst in en zochten de onderzoekers uit hoe het met hun gezondheid was gesteld. Dit herhaalden ze na gemiddeld 3,5 jaar. Vervolgens vergeleken ze de gegevens met elkaar, rekening houdend met allerlei verstorende factoren.

Ze kwamen tot twee opmerkelijke conclusies. Mensen met een hond leven gemiddeld langer en ze blijven langer gezond. Vooral diegenen die regelmatig wandelen met hun hond, halen er voordeel uit. Regelmatig bewegen vermindert niet alleen je risico op borstkanker, maar bevordert ook het herstel als je borstkanker hebt gehad. En dat is niet het enige voordeel. In 2013 brachten Amerikaanse hartspecialisten een wetenschappelijk rapport uit over het effect van een hond op de gezondheid. Hun conclusie was dat mensen met honden allicht een kleinere kans hebben op hart- en vaatziekten. Ze zijn doorgaans ook slanker.

Bijna 3.000 extra stappen

Wist je dat hondeneigenaars meer stappen per dag zetten? Dat vonden Britse wetenschappers die 85 senioren, 43 met een hond en 42 zonder hond, gedurende 3 weken lang een dagboek lieten bijhouden en een polshorloge met stappenteller cadeau gaven voor een onderzoek (2). De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 70 jaar, twee derde was vrouw en gemiddeld neigden ze naar wat overgewicht. De hondeneigenaars zetten dagelijks gemiddeld 2.762 stappen meer dan de mensen zonder hond. Daardoor haalde de meerderheid (87%) van hen de aanbevolen 150 minuten fysieke activiteit per week, terwijl minder dan de helft (47%) van de mensen zonder hond deze aanbeveling haalde. De verklaring is simpel. Een hond heeft nood aan een dagelijkse wandeling en daardoor komen mensen met een hond makkelijker uit hun zetel.

Geschreven door Marleen Finoulst

(1)Taniguchi, Y., Seino, S., Headey, B. et al. (2022). Evidence that dog ownership protects against the onset of disability in an older community-dwelling Japanese population. PLoS one, 17(2), e0263791.

(2) Dall PM, Ellis SLH, Ellis BM, et al. The influence of dog ownership on objective measures of free-living physical activity and sedentary behaviour in community-dwelling older adults: a longitudinal case-controlled study. BMC Public Health. Published online June 9 2017

Lees meer: hoe kies je een goed paar wandelschoenen?

Deel het artikel op:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief