work return

Pink Monday: een geslaagde terugkeer naar het werk dankzij een goed voorbereide werkgever

Weer aan het werk Pink Monday Getuigenis

05/12/2022 - Na borstkanker het werk hervatten is vaak een moeilijke oefening: de behoefte aan begrip, steun en begeleiding is groot! Het project Pink Monday zet in op het bevorderen van de re-integratie van patiënten op de werkvloer. Via deze campagne nodigt Pink Ribbon bedrijfsleiders, HR-managers en werknemers uit om aandacht te hebben voor de sensibilisering rond borstkanker en geeft het tips voor een soepele re-integratie op het werk van collega's die door de ziekte werden getroffen.

Naar aanleiding van de tweede editie van de campagne 'Pink is the new blue', op 16 januari 2023, had Pink Ribbon een gesprek met Muriel Adlerfligel. Op 42-jarige leeftijd kreeg deze alleenstaande moeder de diagnose van een triple-negatieve borstkanker en moest ze anderhalf jaar stoppen met werken. Dankzij de goede opvang, het luisterend oor en het begrip van haar werkgever en collega's kon zij op eigen tempo het werk hervatten. Lees hier haar verhaal.

Terug aan de slag: een periode van aanpassen

"Toen ik opnieuw aan het werk ging, had ik een gesprek met mijn leidinggevende die me vroeg of ik mijn vroegere baan terug wilde opnemen. Vóór mijn borstkanker was ik teammanager, dat was een stressvolle functie. Ik zei dat ik dat niet meer zag zitten en ze boden me een andere baan aan met minder stress, maar wel met de garantie dat ik mijn salaris en alle andere voordelen kon behouden. Geleidelijk aan ging ik opnieuw aan de slag, eerst gedurende zes maanden drie dagen per week, daarna 4/5de. De collega's en mijn nieuwe manager gedroegen zich erg vriendelijk en meelevend. Maar bijna een jaar lang had ik last van de gevolgen van de chemo en de bestralingen: concentratieproblemen, geheugenverlies, vermoeidheid .... Daar was ik voor gewaarschuwd: ik wist dat je een deel van je vaardigheden verliest en dat je die maar met mondjesmaat terugwint."


Begripvolle werkgever tijdens de herstelperiode

"De houding van mijn leidinggevenden was altijd top. Tijdens mijn herstel informeerden ze regelmatig hoe het met mij ging en ook de personeelsdienst nam geregeld contact op, altijd in een vriendelijke sfeer. Tijdens die periode was ik actief bij Re-Source. Deze vereniging organiseert verschillende soorten activiteiten voor mensen met kanker of die kanker hebben gehad. Sommige lotgenoten vertelden me dat ze bleven werken omdat ze bang waren hun baan te verliezen, of dat hun werkgever hen regelmatig belde om te vragen wanneer ze terugkwamen. Dat vond ik zo verschrikkelijk. Op de dag van mijn laatste bestraling contacteerde de CEO van mijn bedrijf mij persoonlijk om te polsen hoe het met mij ging, wat hij daarvoor ook al een paar keer had gedaan. Ik kon hem meedelen dat mijn behandeling voorbij was, ik was zo blij. En hij zei me: "Muriel, ik wil je minstens 6 maanden niet op het werk zien! Ik heb liever dat je sport of uitrust dan dat je achter je computer op kantoor zit. Je hebt iets heel zwaar doorgemaakt en moet eerst terug op krachten komen. Nog nooit had een werkgever me op die manier aangesproken, besefte ik. "

Opnieuw evenwicht vinden

"De periode vóór mijn kanker was een zeer intense tijd op het werk. We zaten midden in een fusie met een ander bedrijf en ik werkte elke avond en tijdens de weekends. Ik liep de hele tijd gestresseerd rond, zelfs thuis bij mijn dochter. De stress en de overbelasting hebben de ontwikkeling van mijn kanker versneld, daar ben ik van overtuigd. Maar ik zou de ziekte hoe dan ook gekregen hebben, omdat ik drager ben van het BRCA1-gen. Achteraf bekeken denk ik: had ik geen kanker gekregen, dan was het zeker een burn-out geweest. Mijn lichaam zei STOP. Ik zal nooit meer de fout maken om zo hard te werken als vóór mijn ziekte en daardoor mijn familiaal, lichamelijk en geestelijk evenwicht in gevaar te brengen. Nu luister ik naar mijn lichaam en respecteer het veel meer. Ik blijf 4/5de werken, want het is zo belangrijk om tijd te nemen voor jezelf en je naasten. Ik prent me ook in dat het leven kort is en dat ik de dingen moet doen die ik wil doen op het moment dat ik er zin in heb.”

Pink Monday, een project dat de professionele re-integratie van patiënten bevordert

Muriel werkt voor Cohezio, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Ze leerde Pink Monday kennen via haar werkgever, die het project steunt: "Ik vind het geweldig om mensen te ondersteunen die herstellen van de ziekte en weer hun professionele leven moeten opnemen. Die terugkeer dient natuurlijk begeleid te worden met aanpassingen en begrip van de kant van de werkgever. Dat de kanker weg is, betekent niet dat je genezen bent en weer als vanouds functioneert. Lange tijd na de behandeling zijn er nog nawerkingen (vermoeidheid, geheugenverlies, aandachts- en concentratieproblemen, enz.) Het is heel belangrijk dat een werkgever daar rekening mee houdt. De pro-activiteit, het luisterend oor en het begrip van mijn werkgever: dat was het beste beleid dat ik me kom wensen."

Geschreven door Muriel Adlerfliger

Registreren op het platform van Pink Monday is volledig gratis voor bedrijven.

Schrijf je hier in! Lees ook: terug naar je werk na kanker

Deel het artikel hier:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief