Borstbeeld Liesje Unieke Herinneringen

Unieke Herinneringen

Diagnose Na borstkanker Psychosociale zorg

Afscheid

Het is nu iets meer dan een jaar geleden, dat mijn linkerborst eraf moest. Dat ik definitief afscheid moest nemen van de appetijtelijkste van mijn tweeling. Mijn tumor was te groot en te agressief, er was geen ontkomen aan. Hetgeen me zo bang maakte, was dat ik geen enkele keuze had. Ik had er vrede mee enkel en alleen omdat ik niet dood wou maar ik kon niet wennen aan de gedachte dat na al mijn haar nu ook mijn hele borst er af moest. Ik raakte verstrikt in een web van alle mogelijke gevoelens. Wekenlang was ik zo boos op dat ding binnen in mij dat ik het gewoon niet meer aankon om mijn borst aan te kijken, laat staan ze aan te raken. Ik was eigenlijk al een hele tijd onbewust afscheid aan het nemen.

De psychische impact van een mastectomie (dubbele of enkele) wordt nog altijd te vaak onderschat. Het is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Het gemis van iets zo belangrijk, waar je altijd zo fier op was, kan enorm zwaar doorwegen. Je moet verplicht afscheid nemen van een groot deel van je vrouwelijkheid. Veel vrouwen zien het als een verminking en moeten door een heus rouwproces.

De avond voor de cruciale ingreep, nam ik tientallen foto’s van mijn naakte bovenlijf. Het was een soort van eerbetoon, een intiem afscheid van mijn linkerborst. Ik kon het opnieuw aan om ze nog één keer zachtjes aan te raken terwijl ik warme tranen huilde voor het nakende afscheid. Het was op zijn minst heel intens. Ik hoor nu dat sommige vrouwen een heuse fotoreportage van hun borsten laten maken en onlangs kwam ik ook te weten dat je zelfs een borstbeeld kan laten maken. Het is een beetje zoals je zwangerschapsbuikje, waar je tegenwoordig ook een afdruk van kan laten maken. Een origineel idee als je echt geen afscheid kan nemen van dat stukje leven en liefde dat je zolang bij je droeg.

Winactie

Unieke Herinneringen geeft zo’n borstafdruk weg aan twee Boezemvriendinnen die binnenkort voor een ingrijpende maar levensreddende amputatie staan en die we een plezier kunnen doen met een vereeuwiging van hun borsten in de vorm van een origineel borstbeeld. Natuurlijk kan het resultaat na een ingreep op ook mooi zijn. Wil jij je nieuwe lichaam trots kunnen tonen en zou je dus graag zo’n borstafdruk laten afnemen? Laat ons dan ook iets weten via info@pink-ribbon.be.

Tienekevr.

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief