Food forest blueberries raspberries 87818

Voeding na kanker, de sleutel tot een goede balans?

Een gezond en stabiel gewicht zonder te diëten, is dat mogelijk? Onze redactrice Marie Paule deelt haar ervaring. Ze bespreekt enkele stellingen rond voeding met Tiffany, diëtiste en voedingsdeskundige, die door middel van haar deskundige advies helpt om waarheden en leugens te onderscheiden.

Het verhaal van Marie Paule

Marie Paule, Pink Ribbon-redactrice, was zwaarder geworden tijdens haar behandeling voor borstkanker. Door de ziekte en behandelingen kan je verdikken. Bij sommige mensen staat deze periode synoniem voor toename in gewicht en centimeters. Onze redactrice Marie Paule maakte dit mee. Zij vertelt: "Met de injectie van producten en chemotherapie in combinatie met de menopauze gelinkt aan hormoontherapie, bleef ik achter met wel wat extra kilo’s en centimeters. Deze wogen zowel op mijn moraal als mijn figuur... Maar dit is niet onomkeerbaar!

Eenmaal de zware zorg en de operatie achter de rug waren, ontmoette ik Tiffany, zij werd de fee van mijn gewicht’. Als diëtiste en voedingsdeskundige hielp ze me 15 kg te verliezen in minder dan 9 maanden tijd, en dit zonder honger of frustratie. Ik wou graag 10 kg op een jaar tijd verliezen en eerlijk gezegd dacht ik niet dat ik dat doel zou bereiken. Ik haatte het woord ‘dieet’ en gaf de voorkeur aan het woord ‘gastronomie’ … maar het resultaat mag er zijn! Bovendien heeft mijn lichaam ook meer tonus en goede stabiele parameters gevonden (ideale spanning, meer cholesterol, …). Gezondheidsvoordelen die jarenlang zullen meegaan als gevolg van nieuwe levensgewoonten die mijn lichaam in balans brengen."

Tiffany ontrafelt stellingen rond voeding

Tiffany is diëtiste en voedingsdeskundige. Samen met Marie Paule besprak ze enkele stellingen rond voeding en geeft ze raad en tips.

  • Om gewicht en centimeters te verliezen moet je op dieet. FOUT

Tiffany vertelt: "Een wonderdieet bestaat niet! Het is beter om te spreken over voedings- en gedragsheropvoeding. Dit betekent beter naar je lichaam leren luisteren en het echte gevoel van honger en verzadiging terug moet vinden. Natuurlijk moeten we het plezier van eten behouden en vermijden dat we honger hebben, want dat is vaak een bron van frustratie. Dus geen dieet! Ik probeer mijn patiëntenbewust te leren eten, dat wil zeggen de tijd nemen om neer te zitten en te genieten van alle smaken van een maaltijd en van het moment.

Gedurende dit proces is het gewicht op de weegschaal niet het belangrijkste. Het doel is om vet te verliezen en op lange termijn je gewicht te stabiliseren. Dit dankzij gevarieerde, uitgebalanceerde voeding en lichte maar regelmatige lichamelijke activiteit."

  • Een glas alcohol tijdens een uitgebalanceerde maaltijd kan het gewichtsverlies beperken. JUIST
  • Vers fruitsap en smoothies zitten vol vitamines, ik kan ze à volonté drinken! FOUT

Tiffany vertelt: "Regelmatig alcohol drinken bevordert overtollige vetmassa en vertraagt gewichtsverlies. Ideaal is om slechts sporadisch alcohol te drinken, maximum 1 tot 2 glazen per week, enkel voor speciale gelegenheden. Verse sappen zitten inderdaad vol vitamines, dat klopt. Helaas zit gemixt fruit vol verzadigende vezels. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel snel, met als gevolg meer honger en een groter risico op vetopslag. Vergeet niet dat 1 verse fruitsap net zoveel suiker oplevert (ook al is het natuurlijke) als 1 limonade. Het ideaal is om het equivalent van 2 porties* vers fruit per dag te consumeren. Als je verleid wordt door fruitsap, drink dan ook zeker het vruchtvlees mee op en beperk je tot een sporadisch drankje voor je plezier."

  • Om te vermageren moet ik vooral gezoete light producten eten. FOUT

Tiffany vertelt: "Veel lightproducten (zoals dressings, vinaigrettes, melkdesserts, koekjes, …) bevatten gemodificeerd zetmeel en glucose- fructose siroop. Deze siroop heeft echter de neiging om ons verzadigingssignaal te verminderen en ons hongergevoel te verstoren. Yoghurt bijvoorbeeld, zonder vet en suiker, zijn weinig voedzaam! Een salade met light vinaigrette en een yoghurt 0% als lunch? … Hallo avondsnacks! Het is eerder ideaal om meer calorieën te eten, maar nuttige calorieën voor je lichaam. En bovendien, calorieën die smaken, zorgen voor meer plezier op je bord. Kies voor kwaliteitsproducten maar pas je hoeveelheden aan!

  • Agavesiroop is een gezond alternatief voor suiker. FOUT

Tiffany vertelt: "Deze industrieel gewonnen siroop is helaas niet interessant op vlak van voedingswaarde. Het bestaat voor 90% uit fructose is de zoete smaak zeer populair, weliswaar bevat agevesiroop ook minder calorieën. De overmatige fructose is echter nefast voor je lever en bevordert de ophoping van buikvet, wat zelden het gewenste effect is! Idealiter verminder je geleidelijk de inname van suiker om te wennen aan een minder zoete smaak."

Hoe kan je nu de beste keuze maken tijdens je aankopen in de supermarkt?

Tiffany vertelt: "Kies zoveel mogelijk voor voedingsmiddelen die zo weinig mogelijk bewerkt zijn en zo weinig mogelijk additieven, bewaarmiddelen of andere industriële toevoegingen bevatten. De ingrediëntenlijst vermeldt deze altijd volgens de gebruikte hoeveelheid. Vermijd dus om een product te kiezen waarvan de eerste ingrediënten in de lijst suiker, gehydrogeneerde plantaardige olie,… zijn.

Ten slotte, voor een gezonde voeding: beperk zoveel mogelijk de inname van suikers, zout en verzadigde vetten. Kies eerder voor volkoren graanproducten, peulvruchten, verse groenten en fruit, bronnen van vitamines en voedingsvezels."

Te snel vermageren, dat is de aanloop naar het volgende dieet.

Tiffany vertelt: "Mijn moto is: te snel vermageren, dat is de aanloop naar het volgende dieet! Zeg neen tegen een spartaans dieet dat een snel, maar tijdelijk gewichtsverlies belooft. Het is beter om te streven naar een evenwichtige voeding, om zo op een gezonde en duurzame manier de extra kilo’s en vet kwijt te raken. Want niets is verboden, maar eet alles met mate!”

Contacteer Tiffany voor raadplegingen in haar praktijk in Hamoir (Luik - Luxemburg).

14590399 1458411500841878 1318920953213220328 n

Tiffany Vansteenland

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief