Pinkribbonbrugge 0028

Voor het eerst kleurt het stadhuis van Brugge roze bij de start van de internationale borstkankermaand

Preventie Vriendschap

Op 30 september en 1 oktober worden wereldwijd verschillende monumenten in een roze gloed gehuld om de start van de internationale borstkankermaand kracht bij te zetten. Deze ‘Pink Illumination’ krijgt in België vorm door Pink Ribbon vzw, de nationale organisatie in de strijd tegen borstkanker, in samenwerking met cosmeticabedrijf Estée Lauder Companies. Dit jaar zal het Stadhuis van Brugge, tussen 30 september en 2 oktober voor het eerst in het roze oplichten. Daarmee stuurt deze iconische stad, samen met haar collega’s uit Brussel en Lier, een krachtig signaal over de borstkankermaand naar alle inwoners van België en steken ze een hart onder de riem van alle (ex-)borstkankerpatiënten en hun omgeving.

Sinds 2000, laat Estée Lauder Companies belangrijke monumenten wereldwijd in het roze verlichten om aandacht te vragen voor borstkanker. Naar jaarlijkse traditie hullen ook op 30 september en 1 oktober verschillende gebouwen in België zich in een roze gloed om de start van de internationale borstkankermaand extra te markeren. Het Stadhuis van Brugge zal op vrijdag 30 september van zonsondergang tot middernacht in het roze hullen, alsook het Stadhuis van Brussel op zaterdag 1 oktober tussen 21u en 23u. Het Stadhuis van Lier zal vanaf vrijdag 30 september tot en met maandag 10 oktober ’s avonds verlicht zijn.

Hilde Debackere, gedelegeerd bestuurder van Pink Ribbon, duidt het belang van deze Pink Illumination aan: “Met deze actie willen we de start van de internationale borstkankermaand oktober in de kijker zetten en alle (ex-)borstkankerpatiënten en hun directe omgeving een hart onder de riem steken. Niemand vecht namelijk alleen tegen borstkanker. We zijn dan ook enorm blij dat dit jaar opnieuw zulke mooie illuminaties plaatsvinden en we extra visibiliteit kunnen vragen voor de ziekte die maar liefst 1 vrouw op 9 in ons land treft.”

Ondanks de huidige energiecrisis staan de steden zelf 100% achter het initiatief. Zo zullen sommige steden gebruikmaken van LED-verlichting en zal de verlichting niet de hele nacht doorgaan, maar op een tijdig uur stoppen. Door aan de Pink Illumination mee te doen, steunen de steden de boodschap van Pink Ribbon vzw en roepen ze iedereen op om zich tijdig te laten screenen.

Estée Lauder Companies is al sinds 1992 nauw betrokken bij alle Pink Ribbon initiatieven. Het bedrijf zet zich al jarenlang in voor het ‘creëren van een borstkankervrije wereld’. Deze visie werd 30 jaar geleden in gelanceerd door Evelyn Lauder, schoondochter van de oprichtster Estée Lauder. Evelyn Lauder bracht de eerste ‘Breast Cancer Awareness’-campagne op gang en staat aan de wieg van het allereerste roze lintje. Ze was overtuigd van het belang van communicatie in de strijd tegen de ziekte, en zette zich daarom onvermoeibaar in voor de Pink Ribbon-campagnes. Ook in 2022 is het bedrijf één van de hoofdpartners van Pink Ribbon België vzw en steunen ze mee deze Pink Illumination.

Isabelle De Cock, General Manager bij The Estée Lauder Companies: “Borstkanker is wereldwijd de meest vastgestelde vorm van kanker en overtrof in 2020 voor het eerst longkanker volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarom is het voor The Estée Lauder Companies ontzettend belangrijk om projecten rond preventie, opsporing van borstkanker en psychosociale zorg van patiënten en hun omgeving te blijven ondersteunen. Een van de initiatieven om aandacht te vragen voor borstkanker en om degenen die door de ziekte zijn getroffen te eren, is om wereldwijde monumenten in het roze te verlichten in oktober. We zijn dan ook vereerd dit jaar het Stadhuis van Brussel, alsook van Brugge en Lier te mogen toevoegen aan de lijst van de verlichte gebouwen.”

Brussel
Brugge
Lees ook: Evi Hanssen moedigt je aan om 10.000 stappen per dag te zetten! Lees ook: 25% van de Belgische vrouwen loopt hoger risico borstkanker laattijdig te ontdekken

Deel het artikel hier:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief