Lierse klok kleurt roze vanaf 30 september ter sensibilisering voor borstkanker

Lierse klok kleurt roze vanaf 30 september ter sensibilisering voor borstkanker

Lier, 28 september 2017 – Vanaf zaterdagavond 30 september, aan de vooravond van de Internationale Borstkankermaand, wordt de klok aan de Lierse Bib roze verlicht. Op deze manier willen de Pink Ribbonettes van Lier, ondersteund door Pink Ribbon en de Bib van Lier, aandacht vragen voor de zeer frequent voorkomende ziekte.

 

Borstkanker is en blijft de meest voorkomende kanker bij vrouwen in België. Ook vandaag kregen 29 vrouwen het verdict te horen. 100.000 vrouwen vechten, samen met hun directe leefomgeving, tegen de ziekte. Helaas verliezen ook nog steeds 6 vrouwen per dag de strijd. Dat klinkt als een statistiek, tot je er plots bij hoort. Daar weten de “Pink Ribbonettes” alles van.

 

Samen in hetzelfde schuitje

Onder de vleugels van borstkankerorganisatie Pink Ribbon startten tal van dames regionaal een roeiclub, onder de noemer “Pink Ribbonettes”. Zo ook in Lier. Ze roeien niet zomaar voor het plezier. Dat uiteraard ook. Maar vooral om hun lymfeklieren blijvend goed te draineren. Bij borstkanker worden de aangetaste lymfeklieren in de arm namelijk weggehaald. Daardoor wordt het evenwicht tussen aanmaken en afvoeren van lymfevocht verstoord en hoopt het vocht zich op in de geopereerde arm. Dat noemt men lymfoedeem: een ophoping van lymfevocht in het bindweefsel van de arm waardoor een zwelling ontstaat. 5 à 10% van de borstkankerpatiënten ontwikkelen lymfoedeem of een 'dikke arm'.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de roeibeweging een natuurlijke vorm van lymfedrainage is en helpt in de bestrijding van de 'dikke arm'. Bovendien versterkt sporten de natuurlijke afweer.

Pink Ribbonettes is met andere woorden een project dat (ex-)borstkankerpatiënten samenbrengt om te roeien in een drakenboot of Canadese kano voor 10 personen.

 

Roze klok?

De oude klok van de Sint-Gummaruskerk van Lier, die werd bevestigd aan de Bib van Lier in de Deensestraat, wordt dit jaar voor de tweede keer roze verlicht. Met dit initiatief willen de Pink Ribbonettes samen met de Lierse Bib en Pink Ribbon gedurende heel de maand oktober, de Internationale Borstkankermaand, aandacht vragen en sensibiliseren voor borstkanker.

Monique Quaeyhaegens, initiatiefneemster en Pink Ribbonette licht toe: “Vanaf zaterdag 30 september 20 uur zullen we de klok roze verlichten. We roepen zoveel mogelijk mensen op om erbij te zijn en foto’s te komen nemen. Het zou fijn zijn mochten er zoveel mogelijk foto’s van de klok op sociale media gepost worden onder de hashtag #pinkribbonBE25.”

 

25 jaar Pink Ribbon

Pink Ribbon bestaat 25 jaar wereldwijd. Pink Ribbon België, de nationale organisatie die zich inzet voor de strijd tegen borstkanker, is sinds 10 jaar actief in ons land. Zij vraagt aandacht voor borstkanker, sensibiliseert voor preventie en opsporing en zamelt fondsen in voor psychosociale projecten die (ex-)patiënten steunen via onder meer de verkoop van haar Pink Ribbon-lintje. Deze lintjes zijn nationaal te koop bij de kledingzaken van Mayerline en JBC, bij supermarkten van Carrefour, Spa en Alvo, bij Standaard Boekhandel & Club, Gamma, Hans Anders, Di, Alvo, Van Gastel, Floreal (Sint-Niklaas) en Daniël Ost Brussel.

 

Actua: 

30/09/2017; Het Laatste Nieuws; Lierse klok kleurt roze ter sensibilisering voor borstkanker