Pink Monday header 1

Hoe en wanneer terug aan de slag?

Je behandeling is achter de rug en of je nu helemaal, gedeeltelijk of niet het werk hebt neergelegd, je snakt er ongetwijfeld naar om de draad van het ‘normale’ leven terug op te nemen. Kies je ervoor om op hetzelfde tempo door te gaan of wil je toch liever een paar versnellingen lager? Het is jouw keuze, dus neem rustig de tijd om er goed over na te denken en over te praten. Hieronder vind je enkele praktische tips om je daarbij te helpen, zodat jouw Pink Monday de start is van een al even rooskleurige toekomst.

Wel, gedeeltelijk of niet gestopt

Ook al ben je niet gestopt met werken, je hebt nog altijd recht op een break. Gewoon een kleine pauze om terug op adem te komen en te vieren dat je aan de beterhand bent. Als je wel gestopt bent met werken en voor het einde van je arbeidsongeschiktheidsperiode terug wil beginnen, dan kun je best contact opnemen met de adviserend geneesheer van je ziekenfonds. Hij of zij bekijkt dan welk werk je mag uitvoeren. Wacht zeker zijn of haar goedkeuring af voordat je begint te werken. Als je aan het einde van je arbeidsongeschiktheid weer opnieuw wil gaan werken, dan heb je geen goedkeuring van de adviserende arts nodig. Wel moet je het formulier ‘Kennisgeving van arbeidshervatting’ binnen de twee dagen na je arbeidsongeschiktheid indienen bij je ziekenfonds.

Moeilijke eerste stapjes

Wanneer je er ook voor kiest om terug aan de slag te gaan, houd er rekening mee dat je net een zware periode achter de rug hebt. Het is volkomen normaal om je na de behandeling een beetje raar te voelen. Het einde van de behandeling betekent het einde van een lange, moeilijke en fysieke strijd tegen borstkanker en dat kan soms een mentale decompressie met zich meebrengen. Je weet even geen blijf met jezelf. Je kan niet geloven dat het voorbij is, dat je familie en vrienden nu gerustgesteld zijn en je minder vaak opzoeken, dat je collega’s vreemd opkijken wanneer je hen weer om hulp vraagt, dat je klanten al snel terug de oren van je hoofd vragen. Het is normaal dat je je zo voelt, maar het gaat ook weer over. Je bent door een hel gegaan en wordt nu herboren. Grijp die nieuwe kans en pluk de dag! Je zal verbaasd zijn over wat dat met je doet.

“Acht maanden lang zei ik tegen mezelf: ik ga anders leven. En dan voelde ik me na mijn behandeling zo wereldvreemd. Iedereen belde om me proficiat te wensen. Maar ik, ik voelde me aan mijn lot overgelaten. Uiteindelijk ben ik er toch weer doorgekomen. Ik blijf niet bij de pakken zitten, ik leef mijn leven nu!”

Denk aan jezelf

Je hoeft niet persé verder te doen zoals vroeger. Je kan en mag je dag anders inplannen volgens hoe jij je voelt. Plan ook regelmatig een momentje voor jezelf in, waarop je even tot rust kan komen. Zorg zeker ook voor voldoende beweging in je leven. Het spreekwoord is er niet voor niets: Een gezonde geest in een gezond lichaam. Voldoende lichaamsbeweging helpt je om je batterijen weer op te laden, je hoofd leeg te maken én je immuunsysteem te versterken. Je hoeft daarvoor niet intensief naar een sportschool te gaan, maar kies iets wat jij leuk vindt. Zo houd je het ook langer vol.

Praten of toch niet: maak zelf de keuze

Vroeger was er altijd een pijnlijke stilte als het woord ‘kanker’ ter sprake kwam. Nu is dat al lang niet meer zo. Iedereen wil weten hoe het met je gaat en heeft meestal ook al een ander kankerverhaal klaar. “Mijn schoonzus was bijlange niet zo moedig als jij: na haar kanker nam ze een sabbatjaar voor ze weer aan het werk ging. En het ergst van al, ze heeft er niet eens van genoten!” Je bent niet verplicht om die verhalen aan te horen of telkens dezelfde gezondsheidsvragen te beantwoorden. Hoe goed ze ook bedoeld zijn. Geef vriendelijk maar vastberaden jouw grenzen en wensen aan, zodat mensen daar rekening mee kunnen houden. En wil je er wel over praten? Doe dat dan zeker! Het is absoluut geen teken van zwakte. Ga gewoon op zoek naar wat voor jou het beste aanvoelt. Enkele voorbeelden zijn:

  • je hart luchten bij vrienden en/of familie.
  • de hulp van een psycholoog inroepen,
  • bij een praatgroep van de Stichting tegen Kanker gaan (www.kanker.be > Home > Patiëntenhulp > Emotionele steun),
  • de praat- en luistermomenten van Naboram vzw bijwonen (www.naboram.be),
  • aan de activiteiten van Borstkanker Vlaanderen vzw deelnemen (www.borstkanker-vlaanderen.be),
  • je in mindfulness, yoga of sofrologie verdiepen,
  • nog iets helemaal anders doen.

Interessante TIP:

Als je je afvraagt hoe je ondanks je ziekte toch verder aan je loopbaan kan timmeren of hoe je ze een nieuwe, meer haalbare wending kan geven? Maak dan gebruik van loopbaancheques! Zelfstandigen die wonen en werken in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen die cheques bestellen bij de VDAB. Als je aan alle voorwaarden voldoet, kan je elke 6 jaar 7 uur loopbaanbegeleiding volgen. Dankzij de loopbaancheques betaal je slechts 40 euro voor 4 uur loopbaanbegeleiding.

Hoe je werk en behandeling combineren?

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief