Getuigenis: Ilde (47) vecht al 4 jaar tegen borstkanker

Ilde (47) ontdekte 4 jaar geleden een knobbeltje in haar borst. De strijd is nog niet gestreden en Ilde vecht nog steeds tegen de agressieve kanker. Maar ze geeft absoluut niet op. Lees het verhaal van deze sterke vrouw.

Het verdict weergalmt nog altijd in mijn hoofd. 4 jaar geleden ontdekte ik een knobbeltje in mijn borst. De dokter maakte een afspraak voor een mammografie en al snel bleek het inderdaad borstkanker te zijn. Ik werd overvallen door een onbeschrijflijk gevoel van angst en verdriet. Hoe ga ik dit mijn moeder en dochters van 13 en 14 vertellen? Hoe kan ik nu hun leven zo op de kop gaan zetten? Op dat moment had ik net mijn opleiding ziekenverzorgende weer opgepakt. Iets wat ik toen ook tijdelijk stop moest zetten.

Natuurlijk kon ik dit niet zelf verwerken en ik raapte al mijn moed bij elkaar om hen in te lichten. Mijn moeder en dochters waren enorm aangedaan. Maar hun onvoorwaardelijke steun hielp mij er doorheen.

Een operatie volgde en daarna drie chemokuren. Ik heb heel veel last gehad van bijwerkingen, dus ik ben vaak opgenomen in het ziekenhuis. Mijn lymfeklieren werden verwijderd en ik mocht geen zware dingen meer heffen. Helaas kon ik daardoor mijn studie voor ziekenverzorgende niet verderzetten.

Ik weet niet waarom, maar ik had echt het gevoel dat de strijd nog niet over was. Helaas bleek mijn gevoel te kloppen: vorig jaar werden er uitzaaiingen ontdekt. Nog steeds krijg ik elke drie weken chemo. Het maakt mij erg moe, maar ik blijf strijden. Ik geef niet op, want het leven is veel te kostbaar en mooi!

Wat ik andere lotgenoten wil meegeven is, praat over je borstkanker. Praat erover met vrienden en familie. Laat hen je steunen, want alleen de strijd aangaan is onmogelijk.
Beste boezemvriendinnen, Pink Ribbon, ik wil jullie allemaal erg bedanken voor jullie steun.

 

Wil jij ook graag je getuigenis delen?
Word 
co-auteur!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.