Kinderwens na kanker: meer patiënten in aanmerking voor terugbetaling oncofreezing

Als het van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block afhangt, komen weldra meer patiënten in aanmerking voor de terugbetaling van oncofreezing. Bij oncofreezing of cryopreservatie worden eicellen, zaadcellen, testikelweefsel of eierstokweefsel ingevroren en bewaard. Zo hoeven de vaak jonge patiënten voor de start van een behandeling die de vruchtbaarheid kan aantasten zoals chemotherapie hun kinderwens niet definitief op te bergen.

Vooralsnog kunnen patiënten die recht hebben op terugbetaling van oncofreezing in twee groepen opgedeeld worden. De ene groep bestaat uit kankerpatiënten die voor een zware behandeling met risico op onvruchtbaarheid staan en de andere uit vrouwen die door een hoge kans op bijvoorbeeld eierstok- of borstkanker beslissen om hun eierstokken preventief weg te laten nemen.

Door die categorisering vallen strikt genomen een aantal patiënten uit de boot en goedkoop is de ingreep niet: Het invriezen van eierstokweefsel of een eicel komt met een prijskaartje van maar liefst 1300 tot 3400 euro. Jaarlijks wordt 4 miljoen euro voor de terugbetaling van oncofreezing uitgetrokken. Minister De Block wil nu dus ook een helpende hand toesteken door de doelgroep die in aanmerking komt te vergroten. Het gaat dan met name over vrouwen met borderline eierstoktumoren en patiënten die omwille van een niet-oncologische bloedziekte genoodzaakt zijn een bloedstamceltransplantatie met voorafgaande chemotherapie te ondergaan.

Binnen 9 maanden na de invoering van de regeling midden vorig jaar beriepen reeds 303 patiënten zich erop. Dat zijn net geen 34 gevallen per maand. Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) voegde daar nog aan toe dat 30 patiënten jonger dan 16 waren.

Patiënten in ons land kunnen in 17 centra voor reproductieve geneeskunde kostenloos voortplantingsmateriaal laten invriezen. Chemo- en hormoontherapie kunnen de vruchtbaarheid immers aantasten. Bovenop de kankerdiagnose is dat voor vrouwen met een kinderwens een zware dobber, waaraan te weinig aandacht wordt besteed. Pink Ribbon riep daarom, samen met 7 Belgische universiteiten, Family Hope in het leven. Dit online portaal wil een antwoord bieden op alle vragen die vrouwen die met vruchtbaarheidsverlies geconfronteerd worden zich stellen.

Neem gerust een kijkje op: http://www.family-hope.be/nl/

Heb jij ervaring met fertiliteitspreservatie? Laat het ons weten!

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.