Voorkom dat je kind het ook krijgt 

Goed nieuws voor wie drager is van het borstkankergen en haar kind niet erfelijk wil belasten. Sinds kort kun je toevlucht nemen tot kunstmatige inseminatie. De techniek heet PID of pre-implantatiediagnostiek.

Op 9 januari 2009 werd in het Londense University College Hospital het eerste meisje geboren dat dankzij PID geen drager is van het gen BRCA1 (Breast Cancer 1), dat borstkanker veroorzaakt. Haar moeder draagt het gen wel. Dokter Paul Serhal, coördinator van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel en vicevoorzitter van het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek, legt de techniek uit.

PID om niet-medische redenen is verboden

Hoewel PID al bestaat sinds 1990, zijn de meningen nog steeds verdeeld. Voor de tegenstanders van deze techniek is dit namelijk een stap dichter bij eugenetica, of rasverbetering. PID toepassen om niet-medische redenen (bijv. je wilt een kind met blonde haren en blauwe ogen) is in België dan ook bij wet verboden. Ook in landen zoals Oostenrijk en Italië blijft de techniek verboden, terwijl landen als Frankrijk, en recent nog Duitsland, de toepassing ervan afremmen via hun eerder beperkende wetgeving.

Waarvoor dient PID dan wél?

Met PID kun je in embryo’s die verkregen zijn door in-vitrofertilisatie (ivf) niet alleen ziektes opsporen, maar ook genetische afwijkingen (d.w.z. door een fout of een mutatie op gennivau). Zo kun je bij de moeder dan enkel gezonde embryo’s inplanten. “Of in ieder geval embryo’s die vrij zijn van de ziekte in kwestie”, preciseert professor Devroeye. “Wij testen immers alleen embryo’s op de ziekte die voorkomt in de familie. Het is niet de bedoeling een perfect kind te maken!”
“De aandoeningen waarover ik het heb, zijn erg uiteenlopend: van genetische spierziektes zoals mucoviscidose tot de ziekte van Huntington. Borstkanker is hier pas aan toegevoegd. Omdat deze ziekte toch voor 4 tot 10 procent van de bevolking erfelijk is. Met de jaren kan het risico op borstkanker dan zelfs stijgen tot 80 procent.”

3 tips van professor Devroeye

  1. Indien je PID, en dus ook ivf, overweegt, wacht dan niet tot je dertig bent voor je eerste kind: de doeltreffendheid van ivf neemt snel af naargelang de leeftijd. Een vrouw van 25 jaar heeft 40 procent kans om zwanger te worden na het inplanten van een embryo. Bij een vrouw van 40 daalt die kans tot slechts 5 procent!
  2. Is je risico op borstkanker zo hoog dat enkel een bilaterale borstamputatie je kan geruststellen? Als je echt heel ongerust bent, kun je deze operatie zeker ondergaan voordat je aan kinderen begint. Je zult geen borstvoeding kunnen geven, maar het gevoel van zekerheid zal dit zeker compenseren.
  3. Bij vrouwen die drager zijn van het gen, komt borstkanker soms zeer vroeg tot uiting. Ben je bang om verrast te worden door de ziekte voordat je de ideale man hebt gevonden en je onvruchtbaar bent geworden door de chemotherapie? Laat uit voorzorg je eicellen invriezen. Zo kunnen ze jarenlang bewaard worden.

 

Wil je meer te weten komen over borstkanker?
Bezoek dan onze pagina 'Over borstkanker'.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.