Dr. Guido Giacalone voert voor het eerst borstlymfoedeem-operatie uit!

Mede dankzij steun van onze Pink Ribbonnettes uit Lier werd voor het eerst is een vrouw met lymfoedeem aan de borst succesvol behandeld via microchirurgische lymfe-veneuze overbruggingen. Dr. Guido Giacalone, die gespecialiseerd is in lymfechirurgie, voerde de ingrepen uit bij een vrouw die lymfoedeem kreeg na een behandeling tegen borstkanker.    

Sinds september 2015 kunnen patiënten met alle vormen van lymfoedeem terecht in het lymfecentrum van AZ Sint-Maarten. Dit centrum biedt naast de klassieke behandeling (manuele lymfedrainage,…) ook een innovatieve operatie aan, namelijk een microchirurgische lymfe-veneuze overbrugging. Deze chirurgische techniek, die slechts in enkele centra in Europa succesvol wordt toegepast, werd nog niet eerder uitgevoerd bij patiënten met borstlymfoedeem. 

Lymfe-veneuze overbrugging in de borststreek

Een 55-jarige vrouw onderging de ingreep onlangs in AZ Sint-Maarten. Na een behandeling tegen borstkanker was bij haar lymfoedeem aan de linkerborst ontstaan. Het was de eerste keer dat een lymfe-veneuze overbrugging werd uitgevoerd ter behandeling van borstlymfoedeem en dit met gunstig resultaat. Lymfoedeem van de armen en benen wordt reeds lange tijd succesvol aangepakt met deze techniek door dokter Guido Giacalone. 

Bij de ingreep worden via een kleine snede een lymfeweg en een bloedvat van elk ongeveer slechts één haardikte breed met elkaar verbonden. Via deze overbrugging kan het lymfevocht dat zich heeft opgestapeld, de borst opnieuw verlaten. Op deze manier neemt niet alleen het spanningsgevoel in de borst af, maar vermindert ook de pijn en het borstvolume. 

“Tot op heden konden patiënten met lymfoedeem in de borst geen echte behandeling krijgen. Deze regio is immers moeilijk te behandelen met manuele lymfedrainage. Bovendien is een compressiekous hier onmogelijk”, vertelt dokter Guido Giacalone. “Dat we via een lymfe-veneuze overbrugging voor het eerst een vrouw kunnen helpen, is daarom een grote doorbraak voor alle vrouwen met borstlymfoedeem. Door de behandeling zullen ze opnieuw een comfortabel leven kunnen leiden.”

 

Wil jij ook je steentje bijdragen aan de strijd tegen borstkanker? Doe een gift