Last van bijwerkingen? Dit kan helpen.

De behandelingen kunnen nare bijwerkingen hebben. Hier enkele tips die kunnen helpen.

Vermoeidheid: Dit kan liggen aan een tekort aan ijzer of rode bloedcellen. Normaal gezien wordt tijdens je behandeling je bloed regelmatig gecheckt. Rust, maar beweeg zeker ook voldoende. Kies rustige beweging, zoals wandelen, tai chi… Er zijn aangepaste programma’s voor kankerpatiënten (zoals Rekanto bij de Stichting tegen Kanker). Eet gezond, drink voldoende, slaap regelmatig en ontspan je bewust.

Misselijkheid en braken: Hormoonwisselingen kunnen misselijkheid teweegbrengen. Eet kleine porties, niet te vet, niet te zoet, niet te warm (koud of lauw). Drink voldoende na de maaltijd. Gemberthee kan helpen om de misselijkheid te verminderen. Je kunt ook speciale medicatie aanvragen aan je arts.

Haarverlies: De gevoelige cellen van de haarzakjes worden bij sommige chemo’s mee aangetast, waardoor kans bestaat dat je zo’n tweetal weken na het begin van de behandeling je haar begint te verliezen, ook je okselhaar, je schaamhaar, je wimpers en wenkbrauwen… Een ijsmuts op je hoofd tijdens de toediening van de chemo kan het haarverlies vertragen of voorkomen, maar kan andere nadelen hebben en is best hard om te ondergaan. Je kunt bij het begin van je behandeling je haar zeer kort knippen of afscheren. Ga nog voor je je haar verliest op zoek naar een pruik, zo kun je een pruik vinden die het best lijkt op je normale haarcoupe. Synthetische pruiken zijn lichter, goedkoper en gemakkelijker te onderhouden dan natuurlijke pruiken, en lijken toch vaak heel naturel. Zoek ook een paar zachte sjaaltjes, zodat je thuis lekker comfortabel kunt zitten.

Droge, gevoelige huid: Door de behandelingen kan je huid tijdelijk droog, dun, broos en gevoeliger worden. Breng hydraterende crème of olie aan en gebruik geen producten met alcohol. Ga zacht met je huid om bij het smeren en drogen. Ga eerder voor een korte douche dan voor een lang bad. Spuit parfum op de binnenkant van je kleding in plaats van op je huid. Mijd de zon. Je kunt ook een visagiste bezoeken die je leert je op te maken, wenkbrauwen bij te tekenen… In heel wat borstklinieken kun je zo’n gezichtsbehandeling gratis krijgen.

Huidirritatie na bestraling: Bestraling kan je huid op en rondom de bestraalde plek irriteren en zelfs het gevoel van een brandwond geven. Gebruik een hydraterende crème als de huid nog intact is. Zijn er open wondjes en vochtplekken, gebruik dan speciaal verbandmateriaal. Gebruik verder zachte middelen, geen deodorant, geen ontharingsproducten, en kleed je in zachte stoffen.

Afbrokkelen van nagels: IJshandschoenen tijdens de toediening van chemo kunnen helpen om je nagels te sparen. Gebruik een nagelharder om je nagels te versterken en afbrokkelen te beperken.

Koorts en ontstekingen: Door het tekort aan witte bloedcellen ben je bij chemo vatbaarder voor ontstekingen. Zorg voor een goede hygiëne en koop een goede thermometer. Bij koorts (meer dan 38°C) of ontstekingen neem je contact op met je arts. Het kan zijn dat de therapie aangepast of tijdelijk gestopt moet worden.

Dikke arm (lymfoedeem): Worden je okselklieren verwijderd, dan wordt je lymfestelsel verstoord en kan het vocht zich beginnen opstapelen in het armweefsel met stijfheid, pijn of moeilijkere bewegingen tot gevolg. Je arts kan je een gepaste fysiotherapie voorschrijven, zoals een manuele lymfedrainage of een pressotherapie, waarbij je arm in een soort masserende mouw wordt geschoven.

 

Wil je graag meer te weten komen over borstkanker?
Bezoek dan onze pagina 'Over borstkanker'.

Bron: Pink Ribbon-Magazine 2014