Vragen over borstkankerpreventie die je niet durft stellen

Hoe beter geïnformeerd je bent, hoe meer houvast je hebt. En toch zijn er zo'n vragen die je niet durft te stellen. Omdat ze te intiem zijn, omdat ze je dom lijken of te moeilijk om uit te spreken. Kleine taboes, die we voor jou voorlegden aan experts.

Sofie (19): “Ik vind het te gênant om aan iemand te vragen, maar ik maak me er best wel zorgen om: ik heb geen ‘normale’ tepels, ze zijn ingetrokken. Intussen vraag ik me bezorgd af of het duidt op slecht nieuws. Is dit hoe borstkanker begint?”
“Net zoals bij een kuiltje kunnen ingetrokken tepels wijzen op tekenen van borstkanker. Maar net zo goed zijn er vrouwen die dit al van jongs af hebben en waarbij er dus niets aan de hand is. Vooral wanneer je eerder geen ingetrokken tepels had, is een nazicht raadzaam: dit gebeurt door een klinisch onderzoek bij je gynaecoloog of huisarts. Zij bepalen dan verder of radiologisch onderzoek nodig is. Als je je zorgen maakt, kun je je gerust laten onderzoeken, geen enkele arts zal dit raar of gênant vinden!”

Marleen (46): “Mijn man heeft sinds kort een knobbeltje in zijn borst. Ik maak me ergens zorgen, maar anderzijds: mannen krijgen toch geen borstkanker? Moet hij dit laten uitzoeken?”
“Mannen kunnen wél borstkanker krijgen. Het is minder bekend en het blijft een beetje taboe. Mannen vinden het moeilijk om erover te vertellen. Ze hebben minder kans op borstkanker dan vrouwen, maar daarom is het niet minder gevaarlijk. Als je man een knobbeltje voelt, is verder onderzoek echt wel nodig. Raadpleeg zeker jullie huisarts, hij kan jullie verder op weg helpen.”
                              
Sofie (39): “Ik heb borstkanker en las iets over de negatieve invloed van deo. Klopt dat verhaal?”
“Er zijn geen betrouwbare wetenschappelijke gegevens over een link tussen het gebruik van deodorants en het ontstaan van borstkanker. Wat we wél weten, is dat parabenen een soortgelijke werking hebben als het vrouwelijk hormoon oestrogeen – waarvan een verband met borstkanker bekend is. Je kunt dus bij het kopen van een deo kijken naar de variant zonder parabenen.”

Marijke (32): “Ik heb borstimplantaten en durf nu eigenlijk geen mammografie te laten doen. Je borsten worden dan immers geplet. Kan zo’n implantaat daar wel tegen?”
“Bij implantaten is een mammografie minder aangewezen, er zal eerder worden geopteerd voor een MRI (magnetische resonantie) of een uitgebreide echografie. Welk onderzoek nodig is, wordt bepaald door je behandelende arts.”

Martine (44): “Ik heb zware borsten en voel van alles als ik mezelf onderzoek. Hoe weet ik nu wanneer het niet goed zit en ik naar de dokter moet?”
“Borstonderzoek bij jezelf is belangrijk om op die manier je eigen borsten te leren kennen – en te voelen wanneer er iets verandert. Het beste tijdstip voor zo’n onderzoek is één week na je menstruatie. Heb je een niet-regelmatige menstruatie of een mirenaspiraaltje, onderzoek jezelf dan best elke maand op dezelfde dag. Bij sommige vrouwen met klierrijke borsten is zelfonderzoek niet makkelijk, dan laat je het beter over aan je gynaecoloog of je huisarts. Toch belangrijk: borstonderzoek vervangt geen screeningsmammografie. Een screeningsmammografie kan gebeuren tussen vijftig en negenenzestig jaar. Bij vrouwen bij wie in de familie borstkanker voorkomt onder de vijftig jaar is radiologisch onderzoek noodzakelijk. Praat er dan zeker over met je dokter.”

 

Wil je graag meer te weten komen over borstkanker?
Bezoek dan onze pagina 'Over borstkanker'.

Bron: Frauke Joossen – Met dank aan Tania Soetens en ZNA Middelheim