Zo vertel je het je vriendinnen

Uit een recent onderzoek bij Chinese vrouwen blijkt dat vrouwen de helft minder kans hebben om te hervallen wanneer ze gesteund worden door goede, hechte vrienden. Meer cijfers van professor Meira Epplein die het onderzoek leidde: Vrouwen hebben 36% minder kans om te sterven aan borstkanker wanneer ze tijdens hun behandeling door vrienden worden gesteund.

Maar hoe vertel je het hen?

  • Het is geen makkelijk nieuws om te brengen, doe het daarom op jouw manier. Vind je het te moeilijk of te confronterend, stuur dan een mail waarin je vertelt hoe zwaar je dit valt. Door te schrijven wat je voelt, kun je zelf je gedachten ordenen, een écht gesprek komt daarna wel.
  • Durf je vrienden vertrouwen. Jullie hebben een basis van wederzijds respect, van warmte en affectie voor elkaar. Zelf zou je er ook voor hen zijn, toch? Durf hen dus te vragen om hulp, steun en troost. Echte vrienden zullen die heel graag bieden.
  • En ja, je krijgt misschien ook te maken met ‘afhakers’. Besef dat het mensen zijn die vaak gewoon bang zijn, jouw ziekte is voor hen te confronterend. Dat is hard, maar blijf er niet te lang bij stilstaan: focus je op al die mensen die wél met jouw de weg van je behandeling bewandelen.

 

 

Wil je graag meer te weten komen over borstkanker?
Bezoek dan onze pagina 'Over borstkanker'.