Ketut Subiyanto. Pink Ribbon. 7500 stappen

7.500 stappen per dag zijn even goed voor je gezondheid als 10.000 stappen 

Preventie De Roze Mars Kenniscentrum Borstkanker

07/04/2023 - Heb jij er ook moeite mee om iedere dag 10.000 stappen te halen? Leg de lat dan gerust wat lager. Onderzoek heeft aangetoond dat 7.500 stappen per dag eigenlijk evenveel gezondheidsvoordelen opleveren.  

Amerikaanse wetenschappers hebben onderzocht in hoeverre het aantal stappen per dag een impact heeft op je levensverwachting. Voor hun studie* volgden ze 16.741 vrouwen 7 jaar op. De vrouwen droegen een stappenteller en moesten jaarlijks vragenlijsten invullen over eet- en leefgewoonten. Vrouwen die gemiddeld slechts 2.700 stappen per dag zetten, hadden een lagere levensverwachting in vergelijking met de vrouwen die gemiddeld 7.500 stappen per dag behaalden. Het risico op vroegtijdig overlijden lag 42% hoger. Van zodra ze gemiddeld 4.400 stappen per dag haalden, steeg de levensverwachting. Dat gezondheidsvoordeel behaalde een maximaal effect met 7.500 stappen per dag. Wie er 10.000 stappen per dag uitperste, had niet meer gezondheidsvoordelen. De wetenschappers plaatsen daarom een vraagteken achter de norm van 10.000 stappen per dag. Wist je trouwens dat aan 65-plussers aanbevolen wordt om 8.000 stappen te zetten?    

Dit onderzoek betekent natuurlijk niet dat voldoende stappen alleen volstaat om langer te leven.  Andere gezonde leefregels hebben ook een invloed, naast een grote dosis geluk. Het geeft wel aan dat we ons niet moet blindstaren om die 10.000 stappen te halen. Het mag ook wat minder zijn, zolang je maar voldoende beweegt. Dat stappen ook goed zijn voor de lijn, is een bijkomende interessante vaststelling in deze studie. Wie voldoende stapt, is niet alleen slanker, heeft een betere bloeddruk en een betere cholesterol. Het risico op diverse kankers, waaronder borstkanker, vermindert ook. Heb je nog meer motivatie nodig om de stappen echt te zetten? Doe dan zeker mee aan De Roze Mars van Pink Ribbon.    

*I-Min Lee, Eric J. Shiroma, Masamitsu Kamada, David R. Bassett, Charles E. Matthews, Julie E. Buring. Association of Step Volume and Intensity With All-Cause Mortality in Older Women. JAMA Internal Medicine, 2019; DOI: 10.1001/jamainternmed.2019.0899 

De Roze Mars Lees ook: wandelen vermindert het risico op borstkanker en op verval

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief