Art Artistic Background 1831234

8 feiten en 8 fabels over borstkanker

Cijfers en feiten

Soms hoor je dingen over borstkanker dat je denkt: is dat nu waar of niet? Daarom lees je hier 8 feiten en 8 fabels op een rijtje.

8 feiten over borstkanker

 1. Later kinderen krijgen vergroot de kans - Vrouwen die geen voldragen zwangerschap hebben gehad of hun eerste kind hebben na de leeftijd van 30, hebben een hoger risico op borstkanker vergeleken met vrouwen die vóór de leeftijd van 30 zijn bevallen. Wanneer borstcellen worden gemaakt in de adolescentie, zijn ze onvolwassen en zeer actief tot uw eerste voldragen zwangerschap. De onrijpe borstcellen reageren op het hormoon oestrogeen en hormoonverstorende chemicaliën in producten. Je eerste voldragen zwangerschap maakt de borstcellen volgroeid en zo groeien ze op een meer regelmatige manier. Dit is de belangrijkste reden waarom zwangerschap helpt beschermen tegen borstkanker. Zwanger zijn vermindert ook uw totale aantal levenslange menstruatiecycli - wat misschien ook een reden is waarom eerdere zwangerschap een beschermend effect lijkt te bieden. Het blijkt dus dat hoe later vrouwen hun eerste kind krijgen, hoe groter de kans op borstkanker. Natuurlijk is dit niet de enige oorzaak en verschilt het van persoon tot persoon. Het is ook niet zo dat als je later aan kinderen begint of de keuze maakt om geen kinderen te krijgen of als je er geen kan krijgen, dat je automatisch borstkanker zal hebben.
 2. Regelmatig bewegen verkleint de kans - Vrouwen die regelmatig lichamelijk actief zijn, verlagen hun kans op borstkanker. Het gaat daarbij niet alleen om sporten, maar ook om alledaagse lichamelijke activiteiten zoals fietsen, tuinieren, huishoudklusjes en activiteiten op het werk.
 3. Vroeg ontdekken geeft meer kans op succesvolle behandeling - Daarom is het belangrijk om met klachten of symptomen naar de huisarts te gaan!
 4. Overgewicht na de overgang verhoogt de kans - Uit onderzoek blijkt dat overgewicht na de overgang gepaard gaat met een hogere kans op borstkanker. Voor de overgang hebben vrouwen met overgewicht geen verhoogd risico op borstkanker.
 5. Hormonen tegen overgangsklachten geven risico - Hormonen tegen overgangsklachten die langer dan 2 of 3 jaar gebruikt worden, verhogen de kans op borstkanker. Het risico neemt af wanneer gestopt wordt met het gebruik ervan.
 6. Een knobbeltje in de borst is de meest voorkomende verandering - Vaak is een knobbeltje een onschuldige afwijking, vooral bij jonge vrouwen. Het voelen van een knobbeltje is wel een reden om naar de arts te gaan.
 7. Minder alcohol verkleint de kans - Een vrouw die over een langere periode dagelijks meer dan 1 glas alcoholische drank nuttigt, verhoogt haar kans op borstkanker met 7 tot 9 procent. Aangeraden wordt om gemiddeld niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken.
 8. Het slikken van de pil verhoogt de kans - Dit klopt inderdaad, maar het risico is klein. Het percentage wordt namelijk licht verhoogd en neemt weer af na het stoppen met de pil.

8 fabels over borstkanker

 1. Aan borstkanker ga je altijd dood - Hoewel vrouwen inderdaad kunnen sterven aan borstkanker, overleven veel vrouwen de ziekte: de kans dat een vrouw na tien jaar nog in leven is, is in Nederland bijvoorbeeld ruim 70% en de kans om na vijf jaar nog in leven te zijn, is ongeveer 85%.
 2. Van stress kan je borstkanker krijgen - Er is en wordt veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen stress en het ontstaan van kanker. Hieruit is tot nu toe geen verband gebleken.
 3. Grote borsten verhogen het risico - Dit is niet waar. De grootte van de borsten heeft geen invloed op de kans op het ontwikkelen van borstkanker.
 4. Je kan borstkanker krijgen van deodorant - Van deodorant krijg je geen nare, vieze geurtjes en je krijgt er ook geen borstkanker van. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt geen verband tussen deze twee.
 5. Extra vitamines kunnen het voorkomen - Er is onvoldoende bewijs om het gebruik van voedings- of vitaminesupplementen aan te bevelen om de kans op kanker te verkleinen.
 6. Het dragen van beugelbeha's vergroot de kans - Met of zonder beugels: een beha kan geen kwaad. Het dragen leidt niet tot het ontstaan van borstkanker.
 7. Borstzelfonderzoek verkleint de kans op borstkanker - Het is belangrijk om te weten dat je borstkanker niet eerder ontdekt door het doen van maandelijks zelfonderzoek. Ook kan je borstkanker er niet mee voorkomen. Om je lichaam goed te leren kennen kan borstzelfonderzoek echter geen kwaad.
 8. Borstkanker is altijd erfelijk - Ondanks wat veel mensen denken, speelt erfelijkheid bij niet meer dan 10% van de vrouwen met borstkanker een rol.


Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Geniet in 2020 van een belastingsvermindering van 60%.

Doneer

Deel je verhaal

Wil jij graag je verhaal posten op onze Pink Ribbon-website? Dat kan!

Schrijf mee

Word partner

Wil je als bedrijf Pink Ribbon steunen? Dat kan!

Word partner