Beha's veroorzaken geen borstkanker

Bewezen: beha’s veroorzaken geen borstkanker

Preventie Cijfers en feiten Kenniscentrum Borstkanker

02/05/2022 - Het gerucht blijft de kop opsteken: beha’s, en beugelbeha’s in het bijzonder, zouden de lymfestroom onder de borst kunnen verhinderen, waardoor toxische stoffen zich zouden opstapelen ter hoogte van de borsten met een verhoogd risico op borstkanker tot gevolg. Het is een kromme redenering die hardnekkig standhoudt en steeds blijft opduiken in de media, wat vrouwen erg ongerust maakt. Gelukkig hebben wetenschappers dit grondig onderzocht (1).

Ze analyseerden de beha-gewoonten van meer dan 1.500 vrouwen tussen 55 en 74 jaar, waarvan twee derde borstkanker had en een derde niet. Van al deze vrouwen verzamelden ze volgende gegevens: de cupmaat, het aantal uren per dag dat ze een beha droegen, vanaf welke leeftijd ze een beha droegen en of ze al dan niet kozen voor een beugelbeha. De wetenschappers hielden rekening met familiaal voorkomen van borstkanker, inname van hormoonsubstitutietherapie voor de menopauze en met het hebben van kinderen, opdat die de resultaten niet zouden beïnvloeden. Ze kwamen tot de conclusie dat er geen enkel verband bestaat tussen beha’s en borstkanker. Of je nu vanaf je puberteit dag en nacht een beugelbeha zou dragen of je je leven lang verzet hebt tegen het dragen van gelijk welke beha: het maakt geen enkel verschil voor je risico op borstkanker. We zijn de wetenschappers dankbaar dat ze de mythe onderzocht en voorgoed ontkracht hebben om vrouwen gerust te stellen.

Geschreven door Marleen Finoulst

(1) Chen L, Malone K, Li C. Bra Wearing Not Association with Breast Cancer Risk: A Population-Based Case-Control Study. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2014;23:2181-2185.

Deel het artikel op:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief