Pink Ribbon breastfeeding week

Borstvoeding, goed voor moeder en kind

Preventie Cijfers en feiten Kenniscentrum Borstkanker

01/08/2023 - Moedermelk is niet alleen de beste voeding voor een zuigeling, maar vermindert ook het risico op borstkanker. Bovendien raak je overtollig gewicht sneller kwijt. Dubbele winst.

Moedermelk is het beste voor iedere pasgeborene, daarover bestaat geen twijfel. Borstvoeding heeft ook voordelen voor de moeder zelf. Wie borstvoeding geeft, verliest sneller overtollig gewicht. In de maanden dat je baby enkel borstvoeding krijgt, verbrand je zelf bijna 600 calorieën extra per dag. Dankzij borstvoeding loop je ook een lager risico op borstkanker. Het beschermend effect is bescheiden: je risico vermindert met 4% als je één jaar lang borstvoeding geeft. Geef je 2 jaar borstvoeding, dan vermindert je risico met 8%. In Vlaanderen krijgt slechts 36,1% van de kinderen nog borstvoeding op 6 maanden. Ook in Brussel en Wallonië zakt het aantal pasgeborenen dat borstvoeding krijgt binnen de 6 maanden onder de helft. Borstvoeding wordt in het hele land gepromoot en dankzij deze inspanningen startten de meeste pasgeborenen met moedermelk.

In ontwikkelingslanden krijgen vrouwen meer kinderen en krijgen baby’s langer borstvoeding, gemiddeld 2 jaar per kind. De leeftijd waarop vrouwen er hun eerste kind krijgen, ligt er ook een stuk lager dan bij ons. Het aantal kinderen, leeftijd van je eerste kind, kiezen voor borstvoeding en duurtijd van de borstvoeding verminderen het risico op borstkanker. Het is de combinatie van deze vier factoren die verklaart waarom borstkanker zoveel minder voorkomt in ontwikkelingslanden.

'10 vragen over hormoontherapie voor bostkanker'

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief