Borstkanker risicofactoren Pink Ribbon

Risicofactoren borstkanker die je kan veranderen

Preventie

Lees hier meer over de factoren die het risico op borstkanker verhogen en die je kan veranderen. Alles wat het risico verhoogt om een ziekte te krijgen wordt een risicofactor genoemd. Het hebben van een of meer van de volgende risicofactoren betekent niet dat men zeker borstkanker krijgt.

 • Overgewicht hebben of obesitas
  1. Vrouwen met overgewicht na hun menopauze hebben een hoger risico op borstkanker dan vrouwen die geen overgewicht hebben. Mannen hebben ook een verhoogd risico op borstkanker als ze overgewicht of obesitas hebben.
  2. Overgewicht betekent een Body Mass index (BMI) hebben van tussen de 25 en 30. Obesitas betekent overgewicht met een BMI van 30 of hoger.
  3. Het is belangrijk een gezond gewicht te houden door fysiek actief te zijn en een gezond, uitgebalanceerd dieet te volgen.
 • Alcohol
  1. Het drinken van alcohol verhoogt het risico op borstkanker. Het risico neemt toe met elke extra eenheid alcohol per dag. Eén eenheid is een halve pint bier, een klein glas wijn of een enkele hoeveelheid sterke drank.
  2. Volgens de recentste richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad en VAD mag je niet meer dan 10 alcoholeenheden per week drinken.
 • Contraceptieve pil
  1. Er is een zeer klein verhoogd risico op borstkanker wanneer men de anticonceptiepil neemt. Deze toename van het risico gaat terug tot normaal 10 jaar nadat men is gestopt met het gebruik ervan.
  2. Borstkanker is zeldzaam is bij jonge vrouwen. De meeste vrouwen die de pil nemen, zijn achter in de twintig, begin twintig en begin dertig. Dus een kleine toename van dit risico gedurende de tijd dat vrouwen de pil innemen, betekent heel weinig extra gevallen van borstkanker.
 • Hormone replacement therapy (HRT)
  1. Veel vrouwen nemen hormoonvervangingstherapie (HRT) om de symptomen van de menopauze te verminderen. Er zijn 2 hoofdtypen HST: gecombineerde HST (oestrogeen en progesteron) en HST met oestrogenen.
  2. HST verhoogt het risico op borstkanker terwijl vrouwen het innemen en tot 5 jaar daarna. Gecombineerde HST (oestrogeen en progesteron) geeft meer kans om borstkanker te veroorzaken dan alleen HST met oestrogeen.
  3. HST kan bepaalde gezondheidsvoordelen hebben en als men zich zorgen maakt om het te nemen, is het aangeraden om met de arts spreken over de voordelen en risico's in de individuele situatie.
 • Niet actief zijn
  1. Er is een klein verhoogd risico op borstkanker als men niet actief is, dit betekent minder dan 150 minuten matige lichaamsbeweging per week.
  2. Activiteit betekent niet alleen sport en bewegen. Alles waarvan men een beetje warm krijgt en een beetje buiten adem maakt, geldt als gematigde activiteit.

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief