Shutterstock 307284389

De kracht van hypnose

Behandeling

In 2015 werden er twee projecten uitgekozen die aan de projectoproep voldeden: rond het thema de psycho-sociale gevolgen van de chirurgische ingreep. Eén van die projecten is het hypnoseproject. In deze studie willen dokters nagaan of hypnose als een methode van anesthesie in oncologische chirurgie kan worden gebruikt. Het doel hiervan is het verbeteren van de kwaliteit van de verzorging die de patiënten krijgen. Het andere project van 2015 is er één rond lipofilling van de oksel. Bij sommige borstkankers is het verwijderen van lymfeklieren in de oksel essentieel, maar dat kan nadien echter bijkomende problemen opleveren, zoals het verslechteren van de bloedsomloop. Aangezien lipofilling van de oksel mogelijk het ontstaan van secundaire lymfoedemen kan tegengaan, wil deze studie nagaan welke patiënten het kan helpen.

"Hypnose wordt vaak gebruikt om stress te verminderen, maar kan het ook helpen bij de genezing van borstkanker?"

Terwijl hypnose vaak wordt gebruikt om stress te verminderen, wordt het weinig gebruikt als een methode van anesthesie in oncologisch chirurgie. We hebben in een niet gerandomiseerd voorstudie, een korter ziekenhuisverblijf, een verminderde analgetische consumptie en de tevredenheid van de patiënten die borstkanker chirurgie ondergingen onder hypnosedation waargenomen. Door deze resultaten, hebben we besloten om een nieuw project te starten. Dit is altijd een niet-gerandomiseerde studie.

De patiënten werden in drie groepen verdeeld en afhankelijk van het type interventie en van de tumor eigenschappen tot paren samengevoegd. In de eerste groep (100 patiënten), zullen zij van oncologische borstchirurgie onder narcose genieten. In de tweede groep (100 patiënten) zitten patiënten die geïnteresseerd zijn in hypnose, maar die ook te benadrukt zijn om een chirurgie onder hypnose te ondergaan. Ze zullen daarom een behandeling van verslapping hebben. In de derde groep zullen 100 patiënten een borstoperatie onder hypnose ondergaan. Soorten uitgevoerde operaties zijn conservatieve behandelingen met of zonder sentinel- of okseldissectie. Er zullen ook mastectomies met of zonder sentinel- of oksel dissectie zijn.

De bestudeerde parameters zullen de duur van de operatie, de duur van de ziekenhuisopname en het verbruik per en postoperatie pijnstillen zijn. Andere bestudeerde parameters zullen de tevredenheid van de patiënten aan de hand van een analyse van vragenlijsten zijn. In termen van chirurgische doelen, analyseren we het aantal en de aard van de complicaties in elke subgroep (hematoom, infectie, lymphocoele). De kwaliteit van het esthetische resultaat zal zowel door de patienten als door de artsen en de verpleegsters geëvalueerd worden. We gebruiken deze paramaters omdat ze met de kwaliteitscriteria van de Kanker Register overeenkomen.

Ons project past bij een doel: het verbeteren van de kwaliteit van de verzorging (zoals de kwaliteit van de operatie, tevredenheid) die van de patiënten besteden worden.


Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief