Het Belang Van Oksel Lipofilling

Het belang van oksel-lipofilling

Behandeling

In 2015 werden er twee projecten uitgekozen die aan de projectoproep voldeden: rond het thema de psycho-sociale gevolgen van de chirurgische ingreep. Eén van die projecten is het hypnoseproject. In deze studie willen dokters nagaan of hypnose als een methode van anesthesie in oncologische chirurgie kan worden gebruikt. Het doel hiervan is het verbeteren van de kwaliteit van de verzorging die de patiënten krijgen. Het andere project van 2015 is er één rond lipofilling van de oksel. Bij sommige borstkankers is het verwijderen van lymfeklieren in de oksel essentieel, maar dat kan nadien echter bijkomende problemen opleveren, zoals het verslechteren van de bloedsomloop. Aangezien lipofilling van de oksel mogelijk het ontstaan van secundaire lymfoedemen kan tegengaan, wil deze studie nagaan welke patiënten het kan helpen.

Na reconstructie van de borsten doet de term "lipofilling" (letterlijk "vetopvulling") in eerste plaats denken aan de correcties die gebeuren na een reconstructie, men neemt vet ter hoogte van dijen, buik... om putjes in de nieuwe borst op te vullen, volume te doen toenemen enz... Een lymfoedeem van de arm komt laattijdiger op en is niet alleen aan de okselproblematiek gelinkt, door de bestralingen heeft men fibrose (= verharding van bindweefsel) beetje overal rond de schouder, dus die lipofilling is een hulpmiddel bij lymfoedeem dat je niet opgelost krijgt met drainage, manuele massage of drukverbanden....enz.

Andere mogelijke technieken zijn: transplantatie van lymfeknoop mét vet in de oksel, lymfo-veneuze en lymfo-lymfatische anastomosen (= verstoppingen in lymfesysteem kortsluiten, zoals bij overbruggingen in de hartbloedvaten).

“Kan het herpositioneren van eigen lichaamsvet gebruikt worden als oplossing tegen opkomende problemen in de okselstreek?”

Projectontwikkelaars Dr. Liesbeth Vandermeeren en John Paul Belgrado: "Sommige borstkankers vereisen nog steeds de ablatie van meerde lymfeklieren in de oksel. Ondanks respectvolle chirurgische benaderingen, worden andere anatomische weefsels zoals vet en een deel van de oksel beschermhuls meegenomen in de chirurgische geste."

"Deze ontbrekende weefsels vervullen dan enkel nog hun biomechanische rol in de balans van de veneuze en lymfatische circulatie van de oksel. Dit is vooral observeerbaar wanneer de arm swingend naast het lichaam is. Deze positie veroorzaakt een gedeeltelijke occlusie van de oksel die een druktoename in de microcirculatie van de hand en de onderarm bepaalt. Deze drukverhoging verhoogt de uitlaat vloeistof van de micro-vasculaire ruimte, terwijl het lymfestelsel, verantwoordelijk voor het vloeistofretourmechanisme ook chirurgisch werd behandeld. Deze omstandigheden bevorderen de ontwikkeling van lymfoedeem."

"De lymfologie onderzoeksafdeling van de ULB in samenwerking met de Brusselse lymfologie kliniek en de borstkliniek ISALA van de universiteit St-Pierre hebben eenvoudige diagnostische methodes ontwikkeld voor het opsporen van patiënten beïnvloed door deze veneuze verstoring."

"Uitgezonderd diagnose, bieden artsen en onderzoekers van deze teams een mini invasieve methode aan, dat innovatief is, gericht op het herstellen tot betere anatomische condities, om de veneuze return te verbeteren en zo uiteindelijk het secundaire lyfoedeem te verminderen bij de chirurgie van borstkanker."

"Een voorstudie toont zeer aanmoedigende resultaten aan, zelfs in de situatie van oud en chronisch lymfoedeem."

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief