Pink Ribonnettes

Pink Ribbonettes

Behandeling Na borstkanker Vriendschap

In de jaren ‘90 werd aan borstkankerpatiënten afgeraden om met hun arm te bewegen na de operatie. Professor Don McKenzie (British Columbia University te Vancouver) toonde met zijn onderzoek aan dat beweging met de arm net goed is om het fenomeen van de “dikke arm” te bestrijden. Zo ontstond Abreast in a boat, een initiatief waarbij (ex-)borstkankerpatiënten samen roeien in het teken van borstkanker.

Sindsdien verzamelen overal ter wereld vrouwelijke patiënten zich om op regelmatige basis in groep te roeien. Zij kennen zeer goed de voordelen die aan deze groepssport verbonden zijn. Ten eerste de therapeutische voordelen: de beweging van het roeien zorgt voor een natuurlijke lymfedrainage waarmee het fenomeen van de dikke arm tegengegaan wordt. Bovendien versterkt sporten de natuurlijke afweer, waardoor de therapie beter aanslaat en er minder kans op herval is.

Maar ze spreken ook vol enthousiasme over andere voordelen: de taboesfeer rond de ziekte wordt doorbroken en het groepsgebeuren bestrijdt de eenzaamheid. Niemand beter dan hun mede-roeisters begrijpen wat ze moeten doorstaan.

Daarom stuurde Pink Ribbon in oktober 2015 tien (ex-)patiënten naar Venetië om daar de kneepjes van het roeien onder de knie te krijgen. Ze werden er begeleid door de Pink Lioness Venetië. Na deze prachtige ervaring besloten enkele dames om zelf een Belgisch initiatief op te richten: Pink Ribbonettes was geboren.

Pink Ribbonettes bestaat ondertussen in Lier, Turnhout en Brussel. Ook in Leuven staat Pink Ribbonettes Leuven in de startblokken. Wil jij ook een initiatief opstarten in je buurt? Contacteer ons voor meer informatie.

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief