All of us scene 076 094 c w2 0

Blogpost Santoecha: Avant-première All of Us

Diagnose Behandeling Na borstkanker Vriendschap Psychosociale zorg

Pink Ribbon-redactrice Santoecha woonde de avant-première bij van de film All of Us in Antwerpen. De film gaat over huisvrouw Cathy (Maaike Neuville), die nog maar enkele maanden te leven heeft ten gevolge van borstkanker. Zij sluit zich aan bij een zelfhulpgroep van terminaal zieke patiënten (Joke Devynck, Jan Hammenecker, Bruno Vanden Broecke), geleid door therapeute Els (Barbara Sarafian). Voor Santoecha, die enkele jaren geleden zelf borstkanker kreeg, was de film erg herkennaar. Ze vertelt: “Ik kan me geen moment in mijn leven herinneren dat ik tegelijk zo hard gehuild en gelachen heb.”

Omdat we tot aan het einde blijven prutsen

Het nieuwe jaar is begonnen en ik heb besloten dit jaar een grote meid te zijn. Ik heb namelijk nog nooit een film bekeken of een boek gelezen waarbij het hoofdpersonage kanker heeft. Het is niet de beste strategie, maar zo probeerde ik in het verleden de ziekte uit mijn leven te weren. Zelf de ziekte hebben vond ik meer dan genoeg, ik had geen behoefte om andermans ellende aan te horen. Dit heeft tot gevolg dat ik geen vergelijkingsmateriaal heb waaraan ik deze film zou kunnen toetsen. Ik maak het zo wel moeilijk voor mezelf nu ik voor Pink Ribbon de avant-première van deze nieuwe film zal bezoeken. Het is naast Daens en De buurtpolitie zelfs één van de eerste Vlaamse film die ik ga zien. Het voordeel is wel dat ik een onbeschreven blad ben.

Fotomoment

Zoals bij iedere eerste filmvertoning is de cast van de film aanwezig met de daarbij behorende pers. Om me heen zie ik fotografen en bezoekers foto’s maken. Tussen de flitsende camera’s en de mensen die voor het beste beeld om je heen staan te drommen begin ik me een beetje ongemakkelijk te voelen. Ik heb het gevoel dat ik voor de andere bezoekers in de weg sta als zij foto’s willen maken. Daarbij lukt het mij als Nederlandse niet om alle Vlaamse acteurs te herkennen. Hoewel ik ze van te voren wel heb opgezocht, zie ik bezoekers voor aan acteurs en andersom.

Cast All Ofu S

Woordje van de regisseur

Voordat de film begint komt de regisseur nog even het podium op, waar hij de reden van het maken van de film nog even toelicht. Hij vertelt hier onder andere dat de film lang op zich heeft laten wachten. Als hij de zin: “ We zijn allemaal prutsers”, laat vallen kan ik het nog niet plaatsen. De opmerking zal pas tijdens de film helder voor me worden. Hoe je het wendt of keert iedereen probeert maar het beste te maken van zijn tijd op aarde. Ik ben het daar stellig mee eens want laten we eerlijk zijn: zijn we eigenlijk allemaal niet gewoon aan het lanterfanten om het einde van de dag te halen?

Als de regisseur van het podium afloopt begint de film. Het gaat over 4 personen die terminaal ziek zijn en elkaar tijdens een zelfhulpgroep bij een lifestylecoach ontmoeten. In het begin verlopen de sessies bij de coach ietwat stroef en onwennig maar naderhand als de dood voor sommigen nadert worden er vriendschappen gesmeed. De vriendschappen worden hechter doordat ze elkaar steeds beter begrijpen. Je merkt dat ze elkaar beter begrijpen dan de mensen uit hun omgeving die niet ziek zijn. Zo is het ook vaak in het echte leven: niemand zal je beter begrijpen dan iemand anders die hetzelfde ondergaat.

Herkenbaarheid

Het genre van de film is: tragicomedy. Dat is maar goed ook want een film over terminale kankerpatiënten gaat je niet in de koude kleren zitten. Als er geen goede grappen in voorkwamen, zou iedereen depressief naar huis vertrekken. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Ik kan me geen moment in mijn leven herinneren dat ik tegelijk zo hard gehuild en gelachen heb. Ik denk dat daarmee mijn eerste herkenningspunt begint. Lachen en huilen tegelijk gebeurde bij mij ook vaak tijdens de ziekte. Het hoort er allemaal bij. Net zoals kanker bij het leven en de dood hoort. Hoewel ziek zijn het rotste moment van mijn leven was, heb ik ook momenten gehad waarbij ik goed heb kunnen lachen.

Maar naast de emoties waren er meer elementen uit de film die mij aan mijn eigen ervaringen deden denken. Zoals het spreekwoord luidt: een kat in het nauw maakt vreemde sprongen, herkende ik mezelf in sommige handelingen van de personages. Van het verborgen houden van de ziekte tot bits reageren tot spontaan in alternatieve geneeswijzen beginnen te geloven bijvoorbeeld. Het is vreemd dat ik me zo goed kan inleven in de personages. Ik was veel jonger dan de personages toen ik kanker kreeg. Daarbij ben ik nooit terminaal geweest.

Maar toch bekruipt het frappante gevoel van herkenbaarheid me. Het is alsof iemand mijn persoonlijkheid in vier delen heeft ontleed en ieder deel van mijn persoonlijkheid aan een andere personage heeft gegeven. Daarom kan ik me goed voorstellen dat ook mensen die nooit ziek zijn geweest, door de film begrijpen hoe het is om kanker te hebben.

Conclusie

De film richt zich op de rauwe kanten van het leven of beter gezegd het einde van het leven. De film laat je inzien dat er niet één juiste manier is om op de dood te wachten of ermee om te gaan. Het toont wat er in je hoofd omgaat als je op de dood zit te wachten. Belangrijker nog is dat het je leert dat het leven jouw feestje is en je zelf mag bepalen hoe en wanneer je het feestje afblaast.

De film is afgelopen en de lichten in de zaal gaan aan. Ik kijk wat onwennig om me heen, niet-wetende wat ik moet doen. Moet ik opstaan voor een staande ovatie, moet ik zittend applaudisseren of moet ik stil zijn? De zaal begint leeg te lopen en ik blijf beduusd achter. Ik herpak mezelf en volg de menigte die zich naar de after drink begeeft. In de zaal worden we verwelkomd met een glaasje cava. Geloof me, die gaat er nu wel in.

Dit is één van de eerste Vlaamse films die ik heb bekeken. Deze film is mijn maatstaf geworden voor Vlaamse films. De lat is door deze film hoog gelegd voor toekomstige films over kanker. Wat ik iedereen zou aanraden is om zeker naar de film te gaan. Vergeet echter je zakdoekjes niet om zowel je lachtranen als je echte tranen op te vangen.

All Of Us is nu vertoning in de bioscoop en te bekijken bij onder meer Kinepolis, UGC en Cinema Cartoon's.

Santoecha Allofus

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief