wafels tegen borstkanker

Al bakkend de strijd tegen borstkanker tegemoet

Vriendschap Getuigenis Pink Support

24/10/2022 - Marie (25) komt uit Sint-Joris-Winge in Vlaams-Brabant en werkt in het onderwijs. Goede doelen die instaan voor opsporing, onderzoek en de behandeling van kanker hebben bij haar een streepje voor, omdat de ziekte jammer genoeg al twee leden van haar familie trof. Om hen te eren en alle andere lotgenoten een hart onder de riem te steken, zette Marie als en van de eersten een fondsenwervingspagina op Pink Ribbons Pink Support-platform op. Een warm initiatief dat uitgroeide tot een echt succes.

"Ik kreeg veel lovende reacties en mensen vonden het een schitterend initiatief dat ik gestart was. Sommige mensen die een bestelling plaatsten, waren ook zelf geconfronteerd met borstkanker en vonden het fantastisch dat iemand die ze kenden zo’n initiatief opzette ten voordele van Pink Ribbon. Het was dan ook zo’n gelukzalig moment toen ik op het einde van de actie merkte dat ik mijn doel maar liefst vervijfvoudigd had!"

Kanker kan iedereen treffen

“In 2016 is mijn opa gestorven na zestien jaar strijden tegen darmkanker. Vier jaar later stierf mijn mama aan een kwaadaardige hersentumor die in 2017 bij haar werd ontdekt. De tumor werd toen operatief verwijderd, maar jammer genoeg ging het om een glioblastoma multiforme tumor. Dat is een specifieke soort tumor die in de meeste van de gevallen terugkomt, maar de dokters konden daar geen tijd op kleven. Bij mijn mama kwam de tumor na ongeveer twee jaar terug.

Tijdens deze periode heeft mama vaak bestraling en chemo gehad. Papa ging bijna elke dag met haar mee en ik ging mee wanneer dat lukte met mijn lessen. De bestraling en chemo gebeurden in het Gasthuisberg Ziekenhuis in Leuven. Als je daar in de wachtkamer zit, dan merk je pas dat jouw mama niet de enige met kanker is in deze wereld en dat het echt iedereen kan overkomen. Er hing daar zowel een sfeer van hoop en doorzettingsvermogen, als van ongeloof en verdriet.

Wijze woorden van mama

“Mama heeft de strijd tegen de ziekte niet gehaald, ik heb dus geen moederfiguur meer met wie ik mijn kwaaltjes of zorgen kan delen. Toch zijn haar woorden mij bijgebleven: ‘Als je in de badkamer staat of je staat onder de douche, dan moet je soms eens je arm omhoogsteken en voelen of je geen bultjes hebt onder je oksel of in je borst.’ In het begin dacht ik natuurlijk ‘wat zegt zij nu weer voor iets raars?’, maar eenmaal ik ouder werd, begon ik hier wel meer en meer op te letten.

In juni 2020 heb ik voor de eerste keer een echo van mijn borsten laten nemen. Ik had een aantal knobbeltjes gevoeld en voelde me toch niet op mijn gemak. Mijn huisdokter heeft mij dan een echo voorgeschreven en het resultaat heeft me min of meer gerustgesteld. Ik had meerdere knobbeltjes, wat in dit geval goed is. Het zou afkomstig zijn van mijn melkklieren en de dokter vertelde me dat ik tijdens mijn regels en zwangerschap hier meer last van kon hebben omdat het samenhangt met mijn hormonen. Ik moet nu elke jaar op controle om te zien of de knobbeltjes groeien of niet en indien ze ‘lastig’ zijn, kunnen ze eventueel verwijderd worden. Eigenlijk is het niets om me echt zorgen over te maken, maar toch doe ik het een klein beetje. Want je weet toch maar nooit …”

Wafeltjes voor Pink Ribbon

“Omdat het plots allemaal heel dichtbij kwam, ben ik me meer gaan verdiepen in het thema borstkanker. Ik vind het bijvoorbeeld heel fijn om voor Pink Ribbon mee te wandelen tijdens De Roze Mars in mei en oktober. Maar ik merkte dat er op mijn persoonlijke pagina niet veel reactie kwam van mensen die iets wilden doneren. Zelf vond ik het ook moeilijk om mijn familie en vrienden om donaties te vragen. Uiteraard is niet iedereen zo, maar soms krijg ik toch de indruk dat mensen verwachten dat ze iets terugkrijgen wanneer ze iets doen voor het goede doel. Daarom wilde ik graag een andere actie op poten zetten. Aangezien ik graag wafeltjes bak, en ik ook het recept van mama gebruik, vond ik het helemaal kloppen om een wafeltjesactie op te starten.

Mijn doel was om €100 in te zamelen door wafeltjes te bakken. Ik ging een gat in de lucht springen als dat me zou lukken en begon vol enthousiasme aan de voorbereidingen. Ik maakte mijn actiepagina op het Pink Support-platform op, maakte een Facebookevenement aan en had ook een mail opgesteld die ik naar de familieleden kon sturen die geen Facebook hebben. Al heel snel kwamen de reacties binnen. Ik begon daarom een boekje bij te houden voor alle bestellingen, 32 in totaal. Het was dus even puzzelen en tellen hoeveel ik van alle ingrediënten nodig had. Ik maakte een planning op en een klein overzichtje van de betalingen. De prijs die ik voor een zakje van 5 vanillewafels vroeg, was €5. Van deze €5 ging er €1 naar de aankoop van de ingrediënten en de overige centjes gingen integraal naar Pink Ribbon. Als ik op het einde nog geld over had, dan werd dat bedrag toegevoegd aan de pot die ik ook nog aan Pink Ribbon ging storten. Als snel had ik door dat mensen bij het kopen van de wafeltjes, soms ook een vrije bijdrage deden. Dat was zo enorm fijn om te zien! Ik voelde me blij, enthousiast en zo voldaan om dit allemaal te kunnen regelen.

Om alle bestellingen klaar te krijgen, ben ik om stipt half negen begonnen en pas om half zes ’s avonds wat ik klaar. Ik vond het geweldig om te doen en kreeg veel lovende reacties! Mensen vonden het een schitterend initiatief dat ik gestart was. Het was dan ook zo’n gelukzalig moment toen ik op het einde van de actie merkte dat ik mijn doel maar liefst vervijfvoudigd had!

Momenteel ben ik wat receptjes aan het uittesten om naast wafeltjes ook iets anders aan te bieden. Het zal wat zoeken worden nu ik vast werk heb, maar ik ga er zeker tijd voor vrijmaken om dit alles nog eens opnieuw te kunnen doen!”

Geschreven door Marie Vanermen

Ben jij net zoals Marie een echt baktalent? Zet ook jouw eigen actie op ten voordele van Pink Ribbon en zamel mee geld in voor de strijd tegen borstkanker. Neem snel een kijkje op ons Pink Support-platform.

Bezoek ons Pink Support-platform
Getuigenissen website kleiner formaat 13

Deel het artikel hier:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief