World Cancer day

Borstkanker aan de top

Cijfers en feiten Kenniscentrum Borstkanker

04/02/2024 - Vijftien procent van alle kankers in België zijn borstkankers. Daarmee is borstkanker de tweede meest voorkomende kanker in ons land, na huidkanker. Ieder jaar krijgen ruim 10.000 vrouwen en een honderdtal mannen de diagnose. Cijfers die doen duizelen.

Ieder jaar op 4 februari staat de wereld stil bij de impact van kanker. Die impact is zeer groot, omdat de helft er ooit zelf mee te maken krijgt en kanker niet alleen de patiënt, maar ook zijn partner en omgeving sterk beroert. Borstkanker bij uitstek treft heel veel gezinnen.

In 2021 kregen in ons land 74.998 personen de diagnose kanker, waarvan maar liefst 11.432 borstkanker (15%). Bij deze 11.432 borstkankerpatiënten waren er 113 mannen. Je kan dus stellen dat op zo’n 100 borstkankerpatiënten er 99 vrouwen zijn en 1 man. In datzelfde jaar stierven ook 2.081 personen aan borstkanker. Driekwart van de borstkankers trof vrouwen ouder dan 50 jaar.

Wereldwijd is borstkanker zelfs de meest gediagnosticeerde kanker, meldt het internationaal agentschap voor kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. In 2020 kregen 2,26 miljoen vrouwen de diagnose en overleden 685.000 vrouwen aan de ziekte. De overleving verschilt sterk van land tot land. De overlevingskansen worden grotendeels bepaald door het stadium waarin de kanker ontdekt wordt. Wanneer borstkanker tijdig ontdekt wordt, zijn de overlevingskansen goed tot zeer goed. Daarom is het erg belangrijk om de alarmtekens van borstkanker te kennen en in te gaan op iedere uitnodiging voor een borstkankerscreening.

Hoe ga jij om met de alarmtekens voor borstkanker? Onze www.mammoquiz.be geeft je inzicht.

'Je risico op borstkanker' Doe de Mammoquiz

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief