Paardenstaarten donatie

Getuigenis: Haarstoppels met een pittig kleurtje

Diagnose Vriendschap Psychosociale zorg Geknipt voor haar Getuigenis

27/04/2022 - “Vrouwen zich opnieuw mooi en vrouwelijk laten voelen”, met dat doel werd kapster Chris Knapen uit Wellen ‘Geknipt voor haar’-kapper van Pink Ribbon. Ze knipt met veel plezier paardenstaarten voor het goede doel zodat er mooie pruiken van gemaakt kunnen worden. Toen haar schoonzus Veronique Bex geconfronteerd werd met haarverlies na haar borstkankerbehandelingen, gaf Chris haar coupe meermaals een make-over. Ze vertellen beide over hun ervaringen.

Chris vertelt: “Ik ben kapster voor ‘Geknipt voor haar’ geworden omdat ik in mijn professionele leven al een aantal klanten heb gehad die hun haar wilden doneren. Ik knipte hun haar en zij stuurden de staart dan op naar Pink Ribbon zodat er een pruik van gemaakt kon worden. Op die manier helpen ze mensen met haarverlies na de behandelingen van kanker. De klanten vinden het fijn dat ze weten dat ze hun paardenstaart die ze willen doneren bij mij kunnen laten knippen.

In 2020 heeft mijn dochter Zoë, toen 11 jaar oud, een spreekbeurt gegeven over borstkanker en Pink Ribbon. De aanleiding daarvoor was dat haar tante, dus mijn schoonzus Veronique, borstkanker had. In datzelfde jaar besliste Zoë ook om haar lange haren door mij te laten knippen en om haar lokken te schenken aan Pink Ribbon. Ze deed dit heel bewust, en ze was trots dat ze dit kon doen voor mensen met kanker en haarverlies.”

Veronique vertelt: “In 2019 kreeg ik borstkanker. Op een avond terwijl ik aan het douchen was, verloor ik plots grote plukken haar. Ik heb meteen mijn schoonzus Chris gebeld. Zij is diezelfde avond nog mijn resterende haren komen afscheren. Toen mijn haar nadien stilletjes weer begon te groeien, zorgde Chris er ook voor dat ik me terug beter in mijn vel begon te voelen. Ze had mijn stoppels voorzien van een pittig kleurtje. Ze gaf me ook een froufrou door middel van haarextensions. Mijn haar is de jaren nadien nog drie keer volledig uitgevallen, telkens na de behandelingen die ik had ondergaan. Ik was en ben nog steeds heel blij dat mijn schoonzus er altijd voor mij en mijn haar is geweest. Het is voor patiënten erg belangrijk dat ze naar een kapper kunnen gaan die begrijpt wat ze doormaken, die luistert, advies geeft en naar oplossingen zoekt.” 

Chris vertelt: “Ik heb al een aantal klanten gehad die hun haar gedoneerd hebben. Toen was de minimumhaarlengte korter. Nu de staart minstens 35 centimeter lang moet zijn, hoor ik van klanten dat dat wel een struikelblok kan zijn. Het duurt immers langer om 35 centimeter haar te sparen, maar ik begrijp nu dat die extra centimeters nodig zijn voor pruikenmakers om een degelijke pruik van lang haar te kunnen maken. Er is gewoon veel meer vraag naar langere paardenstaarten. Ik moedig mijn klanten daarom ook aan om wat langer te sparen, zodat hun donatie nog meer waard is.

Ik ben trots dat ik kapper voor ‘Geknipt voor haar’ mag zijn en me op die manier kan scharen achter de strijd tegen borstkanker. Het is heel belangrijk dat vrouwen die omwille van een ziekte te maken hebben met haarverlies, zich weer mooi en vrouwelijk kunnen voelen. Als dat kan met een kwaliteitsvolle pruik van natuurlijk haar, dan knip ik met veel plezier daarvoor de lokken van mijn klanten af.”

Geschreven door Veronique Bex

Getuigenissen website kleiner formaat
Lees meer: Het belang van de kapper Lees meer: Haarverlies vraagt professioneel advies

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief