Hormoontherapie onderbreken voor kinderwens kan
Behandeling26/01/2023 - Goed nieuws voor vrouwen die hormoontherapie nemen als nabehandeling van een hormoongevoelige borstkanker. Wanneer je zwanger wil worden, mag je deze therapie met een gerust hart onderbreken. Je risico op herval wordt niet groter. Dat blijkt uit een nieuwe studie, voorgesteld in december 2022.
Vijf procent van alle borstkankers wordt gediagnosticeerd bij vrouwen jonger dan 40 jaar. Een aantal onder hen heeft een kinderwens. De behandeling voor borstkanker is echter van lange duur. De meeste borstkankers zijn hormoongevoelig en in die gevallen krijgen de vrouwen gedurende minstens vijf jaar hormoontherapie als nabehandeling, met als doel herval te voorkomen. Voor wie nog kinderwens heeft, is vijf jaar wachten vaak geen optie, omwille van de leeftijd. Er zit dan niets anders op dan de hormoonbehandeling tijdelijk te onderbreken, om zwanger te kunnen worden. Dit werd lange tijd afgeraden, omdat men vreesde dat het onderbreken het risico op het terugkeren van de kanker kon vergroten. Die vrees blijkt eens te meer ongegrond.
Positieve resultaten
Een grote studie, gepubliceerd onder de naam ‘POSITIVE-studie’, wat verwijst naar Pregnancy Outcome and Safety of Interrupting Therapy for Women With Endocrine Responsive Breast Cancer*, volgde 516 vrouwen jonger dan 42 jaar, met een hormoongevoelige borstkanker (stadium I en II), die hormoontherapie kregen voorgeschreven voor een periode van 5 tot 10 jaar. Driekwart van de vrouwen had op het ogenblik van de diagnose geen kinderen, maar wel een kinderwens. De vrouwen onderbraken de hormoonbehandeling voor zwangerschap: 86% werd zwanger, het merendeel binnen de 2 jaar. Na een opvolgperiode van 3,5 jaar had 8,9% van de vrouwen die de hormoontherapie onderbraken, een recidief van borstkanker. Ter vergelijking: bij vrouwen van dezelfde leeftijd, met dezelfde ziektegeschiedenis, die de hormoontherapie 5 tot 10 jaar blijven innemen, komt herval van borstkanker voor bij 9,2%. Statistisch is er geen verschil tussen beide groepen.
Driekwart van de vrouwen die de therapie onderbroken hadden voor zwangerschap, bevalling en borstvoeding, herstarten nadien de hormoonbehandeling. Nog een belangrijke bevinding uit de POSITIVE-studie: er waren niet meer miskramen en niet meer geboortedefecten bij de vrouwen die na borstkanker een kind kregen dan bij vrouwen zonder borstkankerverleden.
*De resultaten van de POSITIVE-studie werden voorgesteld op 9 december 2022 op het San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) in de Verenigde Staten, en haalden de voorbije weken de wereldpers.
Deel dit artikel via:
Content volgens thema
Gerelateerd
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!