Vivre Comme Avant

Vivre comme Avant in Brussel en Wallonië – in contact met vrouwen die zelf borstkanker gehad hebben

Na borstkanker Vriendschap Psychosociale zorg

Ken je de vereniging Vivre comme Avant? Line, vrijwilligster en verantwoordelijke van de organisatie in België, vraagt onze aandacht: “Wij komen vrijwilligers te kort! Zou dat iets voor jou zijn?”

Vivire Comme Avant Logo

Ontmoeting met vrouwen na hun operatie

Alle vrijwilligsters van Vivre comme Avant hebben zelf borstkanker gehad. Ze trekken erop uit en ontmoeten andere vrouwen die recent met deze ziekte in aanraking zijn gekomen. Daar gaat het in de eerste plaats om: een ontmoeting tussen een vrouw die borstkanker gehad heeft en een vrouw die net zelf geopereerd is. Die ontmoeting vindt plaats in het ziekenhuis en op vraag van de vrouwen zelf. Een luisterend oor, even tijd vrijmaken voor een babbel en een hoopvolle boodschap staan centraal.

Als ze dat willen, bieden we de vrouwen na hun operatie ook gratis een eerste prothese aan. Tegelijk is het de ideale gelegenheid om mensen te informeren, onder andere over lingerie. Zo heeft Vivre comme Avant een aangepaste beha ontwikkeld. Die is voortaan heel het jaar door beschikbaar bij onze partner Cora tegen een zachte prijs (minder dan twintig euro!). In de winkels van Cora kan je op 18 en 19 oktober trouwens onze vrijwilligers tegenkomen, een goede gelegenheid om de nieuwe collectie (beha’s en badpakken) te ontdekken.

Jullie kunnen ook zelf een steentje bijdragen: zoals elke vzw rekent Vivre Comme Avant op giften om ervoor te zorgen dat vrouwen met borstkanker elkaar kunnen helpen. Van elke beha die bij onze partner Cora tijdens de campagne in oktober gekocht wordt, gaat 2,50 euro naar Vivre comme Avant. Je zal dus niet alleen stralen als vrouwen, je steunt meteen het goede doel!

Andere ontmoetingsmomenten

We organiseren regelmatig gratis groepsgesprekken voor vrouwen met borstkanker. Daarnaast zijn er nog onze workshops onder de naam “Even aan jezelf denken” (https://www.vivrecommeavant.be/?q=content/agenda).

Ten slotte kan iedereen die dat wil met een vrijwilliger spreken die zelf borstkanker heeft gehad. Dat kan door telefonisch met onze vereniging contact op te nemen (T. 02 649 41 68). Een van onze medewerkers zal dan een gesprek vastleggen.

Actief in Brussel en Wallonië

Je vindt Vivre Comme Avant in deze ziekenhuizen in Brussel en Wallonië:

  • In Brussel: elke dag in het Jules Bordet Instituut en sporadisch in de universitaire ziekenhuizen Saint-Luc, Erasmus en het UVC Brugmann.
  • In Wallonië, sporadisch:
  • Luik. In Luik (CHU, CHC Saint-Joseph, CHR Citadelle) en in Verviers (CHPLT).
  • Henegouwen. In Charleroi (CHU Marie Curie), Gilly (GHdC Saint-Joseph), Chimay (Centre de Santé des Fagnes), La Louvière (ziekenhuis van Jolimont, CHU Tivoli) en in het ziekenhuis van Lobbes.
  • Waals-Brabant. In Ottignies (Hôpital Saint-Pierre) en in Eigenbrakel (CHR).

Af en toe gebeurt het dat vrouwen die voor een operatie staan Vivre Comme Avant contacteren met de vraag om hen te ontmoeten in een ziekenhuis waar we normaal niet naartoe gaan. Vivre Comme Avant doet haar best om in te gaan op die aanvragen, ook al hebben we moeten we het met weinig vrijwilligers doen. In 2018, bijvoorbeeld, hebben zestien vrijwilligers in totaal meer dan negenhonderd vrouwen na hun operatie bezocht… Sindsdien zijn veel andere ziekenhuizen vragende partij voor een bezoek van Vivre comme Avant.

Vivre Comme Avant zoekt vrijwilligers

Als vrijwilliger bij Vivre Comme Avant zullen je ontmoetingen heel uiteenlopend zijn: hartelijk, moeilijk, aangrijpend, innemend, verrijkend… maar altijd uniek. Als vrijwilliger bij Vivre comme Avant kom je ook veel in contact met andere vrijwilligers die deel uitmaken van onze vereniging.

Wij hebben vrijwilligers nodig in Brussel en Wallonië. Heb je borstkanker gehad? Is je laatste behandeling meer dan een jaar geleden? En ben je bereid een opleiding te volgen? Doe dan zoals Marie Paule, redactrice bij Pink Ribbon, en sluit je aan bij Vivre Comme Avant.

Contact Vivre Comme Avant

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief