Pink Ribbon website haarverlies

10 feiten over borstkanker en haarverlies

Geknipt voor haar Kenniscentrum Borstkanker

23/03/2023 - Haren veroorzaken kopzorgen als ze niet goed zitten. Het is niet verwonderlijk dat haarverlies één van de belangrijkste bekommernissen is van vrouwen met borstkanker. Wist je dat er heel wat mythes over dit thema circuleren? Pink Ribbon geeft je 10 feiten over borstkanker en haarverlies.

1. Wanneer je behandeld wordt voor borstkanker, krijg je niet altijd met haarverlies te maken. 
Je verliest enkel je haren wanneer je behandeld wordt met chemotherapie. Bij chemotherapie worden geneesmiddelen toegediend die sneldelende cellen, zoals kankercellen, doden. Helaas zijn de cellen in de haarfollikels ook sneldelend. Nu is chemotherapie niet altijd nodig en bovendien doet niet alle chemotherapie je haren uitvallen. 


2. Haarverlies wordt als één van de ergste nevenwerkingen ervaren voor vrouwen behandeld voor borstkanker.
Haarverlies heeft een zeer grote impact op het mentaal welzijn van vrouwen. Het gaat met veel angst en verdriet gepaard. Word je behandeld voor borstkanker, bespreek dit zeker vooraf met je kapper. Er zijn oplossingen.   


3. Meteen na het stopzetten van de chemo begint je haar nog niet opnieuw te groeien.  
Je hebt ietsje meer geduld nodig. Het duurt 3 tot 4 weken na de laatste chemokuur vooraleer de eerste haartjes opnieuw verschijnen.   


4. Na chemo kan nieuw haar een andere textuur hebben, vb. van steil naar krulletjes.  
Meestal krijg je je kapsel terug zoals voorheen. Occasioneel heeft het echter een andere textuur en voelt het anders aan. Sommige vrouwen, die hun haren jarenlang lieten verven, herontdekken hun natuurlijke haarkleur.   


5. Hormoontherapie voor borstkanker kan haarverlies veroorzaken.  
Helaas. Haren kunnen dunner worden en plaatselijk uitvallen tijdens de hormoontherapie. Soms duurt het maanden vooraleer je dat merkt. Na stopzetten van de behandeling groeit het haar terug.   


6. Bestralingen veroorzaken in principe geen haaruitval.  
In principe veroorzaken bestralingen geen haaruitval, maar wanneer je hoofd bestraald wordt, bij een uitzaaiing in de hersenen bv, kunnen je haren wel uitvallen. Meestal wordt enkel je borst bestraald, dan krijg je geen haaruitval. Tenzij je haren rond de tepel hebt. Die vallen uit.   


7. Hoofdhuidkoeling kan ervoor zorgen dat je je haren behouden kan als je chemo krijgt.  
Een uurtje voor de chemo krijg je een ijskap op je hoofd, die ervoor zorgt dat de bloedvaatjes naar je haarfollikels dichtgaan en er geen chemo bij kan. Bij ongeveer 70% van de vrouwen vallen de haren dankzij deze hoofdhuidkoeling niet uit. Je moet wel tegen de koude kunnen.   


8. Bij haarverlies door kanker kies je best voor aangepaste sjaaltjes en mutsen. 
Er zijn speciale sjaaltjes en mutsen voor chemopatiënten, die als voordeel hebben dat ze niet te warm zijn, binnenin geen naden hebben en zacht aanvoelen. Kleurenadvies is hier ook belangrijk.  


9. Een pruik wordt het best aangemeten voordat het haarverlies een feit is. 
Het is belangrijk om haarverlies vooraf met je kapper te bespreken. Die zal je doorverwijzen naar een pruikexpert die met jou de mogelijkheden bespreekt op basis van je haren. 


10. Er bestaan geen voedingssupplementen die haarverlies tegengaan.  
Voedingssupplementen voor je haren kunnen bestaande haren eventueel een boost geven, maar gaan de haaruitval niet tegen. Mocht dat het geval zijn, waren er geen kale mannen, toch? 

Lees ook: je nieuwe haren na chemo Lees ook: wat is hoofdhuiskoeling?

Deel dit artikel via:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief