Borstkanker zwanger

Een kind krijgen na borstkanker verbetert de overleving

Na borstkanker Cijfers en feiten Kenniscentrum Borstkanker

17/08/2022 - Jonge vrouwen die borstkanker overleefd hebben en graag een kindje willen, kunnen met een gerust hart zwanger worden. Meer nog, een zwangerschap vermindert hun risico op herval. Dat meldden Britse wetenschappers op een Europees congres.

Dat is heuglijk nieuws voor jonge vrouwen die nog geen kinderen hebben en waarbij borstkanker werd vastgesteld. Hebben ze een kinderwens, dan kunnen ze eicellen laten invriezen vooraleer de behandeling voor borstkanker start. Veel jonge vrouwen doen dat, want chemotherapie kan hun kansen op vruchtbaarheid met 30 tot 60% doen slinken. Vroeger kregen jonge vrouwen met borstkanker de raad om hun kinderwens voorgoed op te bergen. De meeste borstkankers zijn immers hormoongevoelig en tijdens de zwangerschap maakt het lichaam extra vrouwelijke hormonen aan. Gevreesd werd dat zo’n hormonenshot in de zwangerschap de kanker zou kunnen doen opflakkeren. Die vrees blijkt helemaal ongegrond. Voor vrouwen die nog een kinderwens hebben, is een borstkankerverleden geen risico, noch voor hun gezondheid, noch voor de gezondheid van hun kind.

Wetenschappers van de Universiteit van Edinburgh in Schotland, doen daar nog een schepje bovenop*. Van meer dan 5.000 vrouwen analyseerden ze de gegevens, die worden bijgehouden in het Schotse kankerregister. Hun onderzoek bevestigt dat de overlevingskansen van vrouwen die na hun borstkankerbehandeling een kind kregen, vergelijkbaar zijn met deze van vrouwen die geen kind meer krijgen. Tot hun verrassing hadden de vrouwen die op heel jonge leeftijd borstkanker hadden gehad en hun eerste kindje kregen na de behandeling, zelfs iets betere overlevingskansen. De overleving verbeterde vooral wanneer de zwangerschap binnen de vijf jaar na de kanker volgde.

Een lichtpunt voor vrouwen die op jonge leeftijd met borstkanker geconfronteerd worden en een kinderwens hebben. En bij uitbreiding voor alle vrouwen met borstkanker en kinderwens.
Het is helemaal oké voor je gezondheid wanneer je zwanger wordt na een behandeling voor borstkanker.

Geschreven door Marleen Finoulst

*Anderson R. Motherhood after breast cancer doesn't lower survival chances. Study results reassuring for women wanting children. 38th annual meeting of the European Society of Human Reproduction and Embryology

Lees hier: getuigenis Santoecha: is een zwangerschap nog wel weggelegd voor mij? Lees meer: interview Isabelle Demeestere: impact borstkanker op vruchtbaarheid

Deel het artikel op:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief