Medicijn voor uitgezaaide, triple-negatieve borstkanker

Nieuw medicijn voor uitgezaaide, triple-negatieve borstkanker bekroond

Behandeling Kenniscentrum Borstkanker

1/06/2022 - Artsenkrant, een Belgisch weekblad voor artsen, reikt ieder jaar een prestigieuze prijs uit aan een beloftevol nieuw geneesmiddel: de Galenusprijs. Dit jaar ging deze prijs naar Trodelvy®, een nieuw medicijn voor de behandeling van een uitgezaaide triple-negatieve borstkanker.

De meeste borstkankers zijn hormoongevoelig, maar een minderheid (15%) is dat niet. Voor hormoon-ongevoelige, triple-negatieve borstkankers zijn er minder behandelingsmogelijkheden. Bovendien groeien ze snel en zaaien ze snel uit, wat de overlevingskansen ongunstig beïnvloedt. De behandelingsmogelijkheden van uitgezaaide, triple-negatieve borstkanker bleven tot voor kort beperkt tot chemotherapie. Maar nu is er nieuw geneesmiddel: Trodelvy®, met als wetenschappelijke benaming sacituzumab govitecan. Het is een antistof gekoppeld aan een geneesmiddel, vandaar de dubbele naam. In vergelijking met chemotherapie heeft deze nieuwkomer een opmerkelijke gunstige invloed op de overlevingsduur. In een studie waarbij bijna 500 vrouwen met uitgezaaide borstkanker ofwel de klassieke chemotherapie kregen ofwel Trodelvy®, overleefde de groep behandeld met het nieuwe product ongeveer vijf maanden langer. Daartegenover staan wel een aantal vervelende nevenwerkingen, waaronder diarree en een daling van de witte bloedcellen, wat dan weer de vatbaarheid voor infecties vergroot.

Naast Trodely® zitten er nog andere nieuwe geneesmiddelen in de pijplijn voor vrouwen met uitgezaaide, triple-negatieve borstkanker. Ook in deze gevallen zijn de eerste resultaten veelbelovend. Het is bemoedigend dat er grote inspanningen geleverd worden voor vrouwen met gevorderde, snelgroeiende borstkanker.

Geschreven door Marleen Finoulst

Leer meer: bedekingen bij eerste 'zelfscreener' voor borstkanker Lees meer: meer dan 8 op de 10 vrouwen overleven borstkanker

Deel dit artikel op:

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief