10 oktober - Dag van de Mentale Gezondheid
Psychosociale zorg Getuigenis3/10/2024 - "Grote boom is ziek" - Wanneer een mama borstkanker krijgt, gaan kleine kinderen door een moeilijke periode. Toch hoeft dat geen trauma te worden wanneer je het juist aanpakt. Kindertherapeute Cindy Verhulst helpt jonge ouders hiervoor op weg. Christelle toont hoe zij het slechte nieuws aan haar vijfjarig zoontje vertelde.
Als een ouder de diagnose kanker krijgt, is één van de eerste dingen die door het hoofd flitst: hoe vertel ik het aan de kinderen? Iedere ouder wil zijn kind sparen voor slecht nieuws, maar kanker verzwijgen, zoals vroeger wel vaker gebeurde, is een slecht idee. “Kinderen voelen feilloos aan wanneer er iets niet klopt bij de volwassenen die hen omringen,” vertelt kindertherapeute Cindy Verhulst die zich specialiseerde in rouwbegeleiding en kinder- en jeugdpsychotherapie, “Als ze geen uitleg krijgen, gaan kinderen zelf op zoek naar antwoorden en daarbij kunnen ze terugvallen op een levendige fantasie. Bovendien bestaat er een reëel risico dat een kind dat in het ongewisse gelaten wordt, zich schuldig gaat voelen en bijvoorbeeld denkt dat het stout geweest is omdat mama of papa zo verdrietig is. De navelstreng is dan wel fysiek doorgeknipt, emotioneel blijft de verbinding tussen ouder en kind altijd sterk.”
De juiste woorden
In het ziekenhuis in Aalst waar Cindy Verhulst als kindertherapeut werkt, krijgt ze vaak de vraag hoe je een gesprek voert met kinderen over kanker. “Ouders missen de woorden daarvoor. Ze staan vaak met de mond vol tanden, wat heel begrijpelijk is. Ik reik hen de woorden en handvatten aan, waarmee ze aan de slag kunnen. De meeste ouders weten er dan wel weg mee.” Over welke woorden hebben we het dan? Hoe leg je kanker concreet uit aan een kind van vijf jaar? “Met tekeningen en eenvoudig taalgebruik. Met metaforen ook.” Er bestaan prentenboekjes en doe-plaatjes om je kind uit te leggen wat er aan de hand is. Christelle Belle, die als jonge moeder van een zoontje van 5 jaar, borstkanker kreeg, gebruikte het voorleesboekje ‘Grote boom is ziek’. ‘Kleine Theo had het meteen door, vertelt ze daarover in ons filmpje.
Voor een kind is een verstaanbare uitleg erg geruststellend. De veerkracht van kinderen is groot. Kinderen die zich gedragen voelden door hun ouder, en zich graag gezien voelden, kunnen daar heel lang mee verder.
Het volledige interview met kindertherapeute Cindy Verhulst lees je in ‘Omhelzingen’, van Pink Ribbon.
De getuigenis van Christelle Belle kan je hier bekijken.
Deel dit artikel via:
Content volgens thema
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!