3 vragen over erfelijkheid
Preventie OpsporingDrie vragen aan prof. dr. Eric Legius, die gespecialiseerd is in het voorkomen van kanker in families en in zeldzame erfelijke kankersyndromen.
1. Hoe vaak komt erfelijke borstkanker voor?
"Binnen de groep van vrouwen met borstkanker is er een kleine vijf procent bij wie de ziekte op een erfelijke manier lijkt voor te komen, omdat er meerdere gevallen per familie zijn. Bij 2,5 procent van de vrouwen met borstkanker is de ziekte sterk genetisch bepaald door een mutatie van het BRCA 1- en BRCA 2-gen."
2. Kunnen ook mannen de erfelijke variant van borstkanker doorgeven?
"Mannen kunnen drager zijn van het gen en zo de ziekte doorgeven aan hun kinderen. Zit een gekende erfelijke aanleg van borstkanker bij hen in de familie, dan is het aangeraden zich te laten testen."
3. Waarom is genetisch onderzoek belangrijk?
"Wanneer je weet dat je erfelijk belast bent, kun je je beter laten opvolgen en kan de ziekte in een vroeg stadium - hopelijk nog voor er sprake is van uitzaaiingen - opgespoord worden. Loop je een sterk verhoogd erfelijk risico, dan raden we een halfjaarlijkse controle aan met een borstonderzoek door de arts, een echografie van de borsten en een jaarlijkse mammografie en magnetische scan (MRI) van de borsten. Het is natuurlijk ook mogelijk om je preventief te laten opereren om borstklierweefsel weg te nemen. Mensen met een erfelijke vorm van borstkanker hebben ook een verhoogd risico op eierstokkanker en eileiderkanker. In zulke gevallen is het aangeraden om eierstokken en eileiders preventief te verwijderen: vóór de leeftijd van veertig jaar voor draagsters van een BRCA 1-mutatie en vóór de leeftijd van 50 jaar voor de draagsters van een BRCA 2-mutatie. Loop je een licht verhoogd risico - omdat borstkanker meer dan gemiddeld voorkomt in je familie - dan laat je je best jaarlijks vanaf je veertigste onderzoeken. Door die vroegtijdige opsporing is de ziekte minder dodelijk dan twintig jaar geleden."
Content volgens thema
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!