Mammoquiz NL

Alarmsignalen: Q&A

Preventie Opsporing Diagnose Behandeling Na borstkanker Cijfers en feiten

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Eén op negen vrouwen in ons land wordt in de loop van haar leven met borstkanker geconfronteerd. Het is dan ook uiterst belangrijk om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen en je dus regelmatig te laten onderzoeken. De Mammoquiz is een heel eenvoudige, educatieve quiz die in eerste instantie gericht is op vrouwen tussen 50 en 69 jaar oud, omwille van hun verhoogd risico op borstkanker. Toch is het ook nuttig voor jongere en oudere vrouwen – én voor mannen – om de test te doen. Test hier je kennis met vijf vragen.

1. Zijn er verschillende soorten borstkanker?

  • Ja
  • Neen

Bij borstkanker groeit er een gezwel in je borst. In dat gezwel zitten kankercellen, die zich door je hele lichaam kunnen verspreiden. Ze maken je ziek. Er bestaan heel veel verschillende soorten borstkanker. Borstkanker begint meestal in de cellen van de melkgangen (ductale kanker) of in de melkklieren (lobulaire kanker).

Als er borstkanker vastgesteld wordt, moeten verschillende onderzoeken het juiste type achterhalen. Het type borstkanker zal de soort behandeling mee bepalen.

2. Is het voldoende dat ik mijn borsten zelf onderzoek?

  • Ja
  • Neen

Ben je jonger dan 50 jaar? Het is goed om je eigen borsten goed te kennen. Kijk regelmatig naar je borsten en voel er ook aan. Merk je een verschil op? Op https://pink-ribbon.be/over-bo... vind je informatie over de alarmsignalen. Als je iets ongewoons aan je borsten ziet of voelt, ga je best langs bij je huisarts of gynaecoloog.

Ben je tussen 50 en 69? Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar kunnen in Vlaanderen om de twee jaar hun borsten laten screenen, zonder extra kosten. Bij een mammografie wordt er een foto van de binnenkant van je borsten gemaakt.

Ben je ouder dan 70 jaar? Het is aangeraden om je toch verder te laten screenen (op eigen kosten) of om bij twijfel of ongerustheid contact op te nemen met je arts.

3. Kunnen mannen ook borstkanker krijgen?

  • Ja
  • Neen

Mannen kunnen borstkanker krijgen. Borstkanker is een zeldzame aandoening bij mannen. Het aantal mannen met borstkanker neemt de laatste jaren geleidelijk toe: ongeveer één procent van het totale aantal borstkankerdiagnoses wordt vastgesteld bij mannen. De gemiddelde leeftijd van een man met borstkanker ligt tussen 60 en 65 jaar.

4. Kan borstkanker alleen genezen worden door de borst te verwijderen?

  • Ja
  • Neen

Meestal wordt het kankergezwel met een operatie verwijderd. Vaak zijn dit borstsparende operaties, dat wil zeggen dat er maar een deeltje van de borst verwijderd wordt en niet de volledige borst. Als de arts meerdere kleine gezwelletjes in één borst aantreft, dan wordt de volledige borst wel weggenomen. Meestal wordt een combinatie van behandelingen gebruikt, zoals bestraling, chemotherapie, immunotherapie en/of hormoonbehandeling.

5. Kan je iets doen om de kans op borstkanker te verkleinen?

  • Ja
  • Neen

Ongeveer één op drie van alle kankers houdt verband met een ongezonde levensstijl. Bepaalde risicofactoren kunnen de kans op de ziekte doen toenemen:
- Overgewicht of obesitas
- Alcoholgebruik en roken
- Inname van een contraceptieve pil
- Inname van hormoonvervangers
- Onvoldoende bewegen

BENIEUWD NAAR MEER?
De volledige vragenlijst vind je op www.mammoquiz.be

De Mammoquiz werd mogelijk gemaakt dankzij de spelers van de

Nationale Lotterij

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief