20160624 Angelina Jolies Keuze Tot Preventieve Borstamputatie Is Niet De Enige Optie

Angelina Jolie’s keuze tot preventieve borstamputatie is niet de enige optie

Preventie

Erfelijke borstkanker komt voor bij 5 tot 8 procent van de borstkankerpatiënten. Het is een erfelijke mutatie in je genen die de kans op borstkanker vergroot. Het risico op borstkanker op jonge leeftijd wordt daardoor aanzienlijk verhoogd en het risico op eierstokkanker neemt toe. Ook VN-ambassadrice en actrice Angelina Jolie is erfelijk belast met het "foute" gen BRCA1 waardoor zij zelf meer dan 87% kans loopt op borstkanker en meer dan 50% kans op eierstokkanker.

Angelina Jolie besloot in 2013 om haar borsten preventief te laten amputeren en zo haar kans op borstkanker te verkleinen van 87% naar 5%. Nadat ze een periode van 3 maanden medische procedures (inclusief borstreconstructie) afsloot, was ze klaar om haar verhaal te delen met de buitenwereld. In de hoop dat andere vrouwen in een gelijkaardige situatie steun kunnen vinden in haar getuigenis en ervaring. In de hoop dat ze duidelijk kan maken hoe moeilijk het was om deze beslissing te nemen.

Pia Cox, arts en medisch consulente voor Pink Ribbon, vindt het overgaan tot preventieve borstamputatie vooral een heel persoonlijke, maar zeker niet de enige, keuze wanneer je erfelijk belast bent. "Preventieve borstamputatie is een zeer ingrijpende beslissing die zowel psychologische, fysische én relationele gevolgen kan hebben. Het feit dat een wereldberoemde actrice uitpakt met dit nieuws is op zich positief te noemen. Lotgenoten zullen zich gesteund voelen en het onderwerp wordt nogmaals uit de taboesfeer gehaald. Maar we moeten wel voorzichtig zijn dat Angelina Jolie niet als voorbeeld naar voor geschoven wordt."

Persoonlijke beslissing

"Overgaan tot preventieve borstamputatie is een gewichtige, ingrijpende en vooral heel persoonlijke beslissing. Iedereen die erfelijk belast is, moet weten dat er twee opties mogelijk zijn. En dat geen van beide de beste of de slechtste is."
Heeft jouw moeder borstkanker gehad? Dan betekent dit nog niet noodzakelijk dat ook jij voorbestemd bent om de ziekte te krijgen. Vermoed je echter dat er wel erfelijkheid in het spel is, dan kan je terecht bij je arts. Hij zal samen met jou een stamboom opstellen waaruit blijkt hoeveel personen uit je familie af te rekenen kregen met borstkanker en op welke leeftijd zij de ziekte kregen.
Indien uit dit onderzoek blijkt dat je een verhoogd risico hebt op borstkanker, kan je ervoor opteren om een erfelijkheidstest te laten uitvoeren. Deze test is niet verplicht en je wordt in je keuze bijgestaan door een team van dokters en psychologen. Blijkt uit de test dat je een verhoogd risico loopt, dan heb je twee mogelijkheden:

  • je ondergaat geen operatie, maar je laat je nauwkeurig en geregeld opvolgen bij de dokter;
  • je kiest preventief voor borstamputatie om de kans op borstkanker te verkleinen.

België

In België komt het preventief amputeren van beide borsten niet frequent voor bij vrouwen die nog niet geconfronteerd werden met borstkanker.
"Het is dan ook onze boodschap om zoveel mogelijk te praten met je arts zodat je een beslissing kan nemen waar jij je zelf het beste bij voelt."

Foto: PAN Photo Agency / Shutterstock.com

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief