Pexels alina skazka 14730865

Binnenkijken bij een pruikenmaker

23/01/2023 - De gedoneerde paardenstaarten van Pink Ribbon dienen om pruiken te maken voor mensen die hun haar verliezen omwille van een kankerbehandeling. Een van onze pruikenmakers is Laurent uit Bonheiden. Hij nodigde Pink Ribbon uit om een kijkje te komen nemen in zijn atelier en toont de kneepjes van het vak.

Laurent knipte in zijn kapsalon al meer dan dertig jaar de pruiken van zijn klanten en bracht hen ook al jaren in contact met leveranciers van pruiken, totdat die ermee stopten. Toen ondervond hij dat er een nood was aan kwalitatieve pruiken, maar ook aan luchtigere haaraanvullingen. “We merkten dat sommige klanten een pruik te aanwezig vinden”, vertelt Laurent. “Ze kan te warm of te zwaar zijn, bijvoorbeeld wanneer iemand wel nog haar heeft. Daarom zochten we naar alternatieven, maar omdat we die niet vonden, zijn we ze zelf haaraanvullingen en pruiken beginnen maken. Zo ontstond twee jaar geleden ons concept en eigen atelier: Fillmaze.”

Laurents pruiken worden vaak verkocht aan mensen die omwille van een kankerbehandeling hun haar gaan verliezen of al verloren hebben, terwijl de haaraanvullingen eerder naar mensen met alopecia gaan. Dat is een haaraandoening waarbij het haar op bepaalde plaatsen niet meer terug groeit of net erg dun, fragiel en kroezelig. Het is een aandoening die ook regelmatig voorkomt bij mensen die een kankerbehandeling achter de rug hebben.

Het maken van een pruik of haaraanvulling is een echt precisiewerkje. “Wanneer er één haar verkeerd ligt, is de hele pruik verpest”, merkt Laurent op. De eerste stap is om een mal te maken op maat van het hoofd van de klant, en daaruit wordt het binnenwerk of ‘montuur’ van de pruik gemaakt. Vervolgens worden meer dan honderdduizend haren één voor één vastgeknoopt op het montuur. Dan moet het korte eindje van de haarknoop zo dicht mogelijk bij het montuur afgeknipt worden. Dat komt omdat haar minuscule haarschubben heeft: na de knoop liggen de haarschubben van de korte en lange knoopeindes in tegengestelde richting en dat zorgt voor klitten die je niet uit elkaar krijgt. Van start tot eind duurt het wel zes tot acht weken om een pruik te maken.

Maar voor het zover is dat je een pruik kunt maken, moet er natuurlijk voldoende haar beschikbaar zijn. Eerst wordt het gedoneerde haar van Pink Ribbon op lengte en haarkleur gesorteerd. Wist je dat er voor één pruik zes tot acht paardenstaarten nodig zijn? Het is trouwens belangrijk dat gedoneerd haar een minimumlengte van 35 cm heeft, want in het proces van een pruik maken gaat er zo’n 10 cm verloren door de haren te knopen en gespleten punten af te knippen. Overigens zijn de haren die aan de bovenkant van het hoofd zitten een heel stuk langer dan de onderste haren. Laurent geeft enkele tips mee voor wie haar wil doneren: “Je kunt aan de kapper vragen om niet één staart af te knippen, maar meerdere staarten waarvan de haren dezelfde lengte hebben. Zeker wanneer je van plan bent om voor een kort kapsel te gaan, kan ook het haar aan de bovenkant van het hoofd in kleinere staarten afgeknipt worden om meer lengte te verkrijgen.”

Het mooiste aan Laurents job als kapper en pruikenmaker? Dat is volgens hem de ontroering zien in de ogen van zijn klanten: “Meestal zijn mijn klanten erg geëmotioneerd wanneer ze vertellen dat ze hun haar zullen verliezen omwille van een kankerbehandeling. Wanneer ze enkele weken later hun pruik of haaraanvulling voor de eerste keer dragen, dan rollen vaak opnieuw tranen, maar dan van blijdschap. Het is geweldig om te zien dat deze mensen zich weer beter in hun vel voelen. In het kapsalon geeft me dat erg veel voldoening en vreugde, maar in het pruikenatelier ervaar ik dat gevoel nog intenser.”

Xtra hair & Fillmaze: https://www.fillmaze.com/
Kapsalon Mattiss: https://www.mattiss.be/

Mechelsesteenweg 286, 2820 Bonheiden

Meer info over haar doneren: Geknipt voor haar
Pruiken maken
Image00003

Doe een donatie

Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Doneer

Pink Support

Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!

Zet een actie op

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief