Borstkanker discrimineert niet
Opsporing Getuigenis08/05/2023 - Een tijdje geleden kwamen enkele bekende mannen in het nieuws want ze gingen uit de kleren! Dit deden ze niet zomaar: ze wilden kanker bij mannen, vooral prostaatkanker, in de kijker zetten en het taboe doorbreken. Kanker bij mannen bespreekbaar maken is een mooi initiatief, maar wat specifiek met bòrstkanker? Muriel van het Pink Ribbon Editorial Team ging langs bij Kris Cabus, hij werd zelf twaalf jaar gelden door borstkanker getroffen. Voor lange tijd was hij bestuurslid van BorstkankerMAN vzw, de organisatie die borstkanker bij mannen onder de aandacht wil brengen.
Borstkanker bij mannen in de kijker
BorstkankerMAN heeft 7 oktober uitgeroepen tot de ‘Internationale dag van de borstkankerman’. We zijn dankbaar dat Pink Ribbon ook aandacht schenkt aan borstkanker bij mannen, maar jammer genoeg blijft er nog steeds veel onwetendheid over borstkanker bij mannen. Een te late diagnose vermindert de overlevingskansen aanzienlijk. We mogen niet vergeten dat borstkanker niet discrimineert. Net daarom is het zo belangrijk om ook dit thema onder de aandacht brengen, bijvoorbeeld in de media.
In 2019 was ik samen met mede-bestuurslid van BorstkankerMAN Patrick Bastiaens te gast bij Gert Late Night. Toen ondervonden we dat media-aandacht effectief mensen kan redden. Kevin (42) zag de uitzending en toen hij hoorde wat de symptomen* van borstkanker waren, ging er bij hem een belletje rinkelen. Hij maakte een afspraak bij de huisarts, Kevin had dus borstkanker maar vermoedde zelf niets. Nog geen maand later startte zijn chemokuur.
*Symptomen van borstkanker bij mannen zijn zwelling achter of vlakbij de tepelhof, een ingetrokken tepel of vochtverlies uit de tepel. De meeste mannen kennen de symptomen nog niet en gaan dus ook niet spontaan een arts erover raadplegen.
Mannen met borstkanker… et alors?
In de theatervoorstelling ‘Ik ben kankerpatiënt, et alors?’ deden kankerpatiënten hun persoonlijke verhaal over hun strijd tegen kanker. Ook bij BorstkankerMAN wilden we het taboe doorbreken met onze voorstelling ‘Mannen met borstkanker… et alors?’, die twee keer in Oostende gebracht werd. Het concept bleef hetzelfde en Rik Lamote kroop voor ons terug in zijn pen. Moedige mannen brachten hun verhaal met een lach en een traan. Het was een multimediale voorstelling met echte getuigenissen van lotgenoten, videogetuigenissen, muziek en dans. We gingen geen onderwerp uit de weg, ook intimiteit en de dood komen aan bod.”
Deel dit artikel via:
Content volgens thema
Gerelateerd
Doe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!