Er is geen verband tussen abortus en borstkanker
Cijfers en feiten Kenniscentrum Borstkanker27/07/2022 - Na het schrappen van het landelijk recht op abortus in de Verenigde Staten, komen mensen op straat om te protesteren en anderen om de beslissing te steunen. Deze tegenstanders van abortus wijzen naar de gezondheidsrisico’s en beweren dat abortus het risico op borstkanker vergroot. Dat klopt niet.
België heeft sinds 1990 een abortuswet. Die wet kwam er na jaren strijd en discussies, waarbij tegenstanders voortdurend uitpakten met studies die zouden aantonen dat abortus de kans op borstkanker tot 30% zou verhogen. Nu het debat in de VS oplaait, worden die studies van onder het stof gehaald en gretig verspreid. Via sociale media geraken ze ook bij ons. In deze studies werd aan gezonde vrouwen en vrouwen met borstkanker gevraagd of ze ooit een abortus hadden ondergaan en vervolgens werden deze cijfers met elkaar vergeleken. Gezonde vrouwen waren niet geneigd om te vertellen dat ze een abortus hadden ondergaan, omwille van het taboe en het vaak nog onwettelijk karakter van abortus ten tijde van deze enquêtes. Omgekeerd, waren vrouwen met borstkanker, mogelijk geneigd om de oorzaak van hun kanker toe te schrijven aan de ondergane abortus en gaven ze sneller toe omwille van schuldgevoelens.
Om het probleem grondiger te onderzoeken, werden nieuwe grote studies opgezet bij grote groepen vrouwen in de jaren nadat abortus gelegaliseerd was. Een eerste zeer grote Deense studie uit 1997 includeerde 1,5 miljoen vrouwen en vergeleek hun medische gegevens voor borstkanker en voor abortus. Men vond geen enkel verband tussen beide. Er volgden nog meer dan 50 goed uitgevoerde studies bij grote groepen vrouwen die de Deense bevinding bevestigen.* Vandaag weten we met zekerheid dat vrouwen die ooit een abortus ondergingen, geen hoger risico lopen op kanker.
Geschreven door Marleen Finoulst
*Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer. Breast cancer and abortion: collaborative reanalysis of data from 53 epidemiological studies, including 83 000 women with breast cancer from 16 countries. Lancet 2004;363:1007-1016.
Deel het artikel op:
Content volgens thema
Actueel
Bezige bij Chloé Clauwaert ontwierp het Pink Ribbon-lintje 2024 12 september 2024 Pinky Pioneers nemen deel aan bijzondere vierdaagse 21 augustus 2024 Sinds 1 augustus 2024 enkel nog terugbetaling in erkende borstklinieken 9 augustus 2024 Aan het werk met uitgezaaide borstkanker 25 juli 2024 Alle artikelsDoe een donatie
Donaties door particulieren gaan naar het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.
Pink Support
Steun de strijd tegen borstkanker op jouw manier en organiseer een actie op het Pink Support Platform!
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van wat Pink Ribbon doet? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!